Cuma, Eylül 20, 2024

Elyaf sektörü kendi OSB’sini istiyor

ENSAR ÇIRAK

Geçtiğimiz sene 1 milyar 236 milyon dolar ihracat yapan elyaf sektörünün Egeli paydaşları İzmir’de kendi Organize Sanayi Bölgesi’ni (OSB) talep ediyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası’na bağlı Elyaf Dokuma ve Bitim İşlemleri Meslek Komitesi’nin Komite Başkanı Ahmet Tayfun, “Komite olarak bize tahsis edilmiş, merkezi İzmir’den uzaklaşmamak kaydıyla butik bir organize sanayi bölgesi talebimiz var. Yenilebilir enerji üzerine çalışmalarımız var zaten bahse konu geçen organize sanayi bölgesinde tamamen sürdürülebilir üretim üzerine bir proje planlamayı düşünüyoruz” dedi.


Stajyer eleman sayısı talebi karşılamıyor

Tüm sanayicilerin yaşadığı aynı sıkıntıların elyaf sektöründe de bulunduğunu dile getiren Tayfun, bu sorunları şöyle sıraladı: “Döviz kurları, finansmana ulaşım, kalifiye eleman sıkıntısı, eleman maliyetleri, alttan eleman yetişmeme, endüstri meslek liseleri ve diğer meslek liselerinde olduğu gibi eleman yetişmemesi, enerji maliyetleri, kapanan işletmeler, düşen talep, nakliye maliyetleri.” Meslek liseleri ile stajyer elemanlar için görüşmelerinin devam ettiğini söyleyen Tayfun, “Az sayıda olsa da stajyer eleman alıyoruz fakat taleplerimizi karşılamıyor” diye açıkladı. 

Elyaf sektörünü tarladan nihai kullanıcıya kadar geçen bir zincirin halkaları olarak tarif eden Tayfun, “Bu halkaları beş ana grupta toplayabiliriz: çırçır, elyaf, iplik, kumaş ve bitim işlemleri. Her bir kurum sektörümüzdeki önemli bir başarıyı temsil etmekte” ifadelerini kullandı.


“150-200 dönüm bizim için yeter”

Sektör olarak güncel konularının sürdürülebilir üretim, karbon ayak izi ve organize sanayi bölgesi olduğuna dikkat çeken Tayfun, “Biz kendi komitemizde de bunu sürekli gündemde tutuyoruz. Bir organize sanayi bölgesi talebimiz var. Eğer uygun ise tasvip edilirse 150-200 dönüm bizim için yeterli olacak.  Enerji maliyetleri ve düşen talepler sorunlarında da burada maliyetleri düşürerek burada çok daha fayda sağlayacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM