Sanayi sektöründeki en büyük sıkıntıyı kalifiye eleman eksikliği olarak değerlendiren Güven: “Vasıfsız eleman bile bulmanın çok zor olduğu süreçteyiz”
İş verenlerin nitelikli çalışan bulamama sorunu her geçen gün büyümeye devam ediyor. Sanayi sektöründeki en büyük sıkıntıyı kalifiye eleman eksikliği olarak değerlendiren Ege Bölgesi Sanayi Odası’na (EBSO) bağlı Diğer Tekstil Ürünleri Sanayi Komite Başkan Yardımcısı Fatih Güven, “Hemen hemen her sektörde bu sıkıntılar çok ciddi anlamda dile getirilmekte. Vasıfsız eleman bile bulmanın çok zor olduğu süreçteyiz” dedi. Güven, bakanlıklara yaptığı ziyarette Çalışma Bakanlığı Bakan Yardımcısı’nın, ithal işçinin gündeme getirilmesi gerektiğini ifade ettiğini açıkladı.
EBSO Meclis Toplantısı’nda konuşan ve son zamanlarda belli gıda firmalarında Hindistan’dan getirilen işçilerin çalıştığı şeklinde haberlerin çıktığına da dikkat çeken Güven, “Bu daha çok gündemimize gelecek gibi gözüküyor. Bizim tercihimiz öncelikli olarak kendi insanımıza iş vermek, istihdam sağlamak” dedi. İnsanların genellikle sanayiden kaçınarak daha kolay işleri tercih ettiklerini vurgulayan Güven, “Geleceğe yönelik değil de günü kurtarmak için kafelerde, AVM’lerde, kuryelik yaparak veya güvenlik görevlisi olarak günü kurtarmaya çalışıyorlar. Tabii burada meslek liseleri de yetersiz kalıyor. Meslek liselerinde öğrenciler bilinçli olarak bölüm seçmiyor. Üniversite ve meslek lisesi mezunlarının üretime ve istihdama yönelmesi gerekiyor” diye konuştu.
“Gümrüklerde veri sızıntısı olabilir”
Güven öte yandan ihracat ve ithalat verilerinde olası bir bilgi sızıntısı olabileceğine de işaret etti. Şirketlerinin resmi e-mailine Uzak Doğu kaynaklı, hangi ülkelere ne kadar oranda ihracat yaptıklarını belirten bir e-mail geldiğini söyleyen Güven, “Belli bir para karşılığında bizim rakiplerimizin de kime mal sattığını öğrenebileceğimizi teklif ettiler. Bu tür hileler çok olduğu için başta dikkate almadık. Fakat dikkatimizi çeken bir şey oldu: Bize bildirilen veriler, ürünlerin kilo ve kilo değerleriyle alakalı. Bu verileri elde etmeleri için Türkiye’de gümrüklerden bir veri sızıntısı olması gerekiyor. Bu da önümüze daha büyük bir sorun olarak çıkabilir” açıklamasında bulundu.
Ortak görüş; dövizin enflasyon oranında artması
Sektördeki bir diğer sıkıntıyı ise döviz baskısı ile iş yapılması olarak nitelendiren Güven, “Şu anda baskılanmış bir döviz kuru ile iş yapmaktayız. Bizim hepimizin ortak görüşü dövizin enflasyon oranında artması ile birlikte herhangi bir maliyet baskısı yaşamamak adına daha öngörülebilir bir kur beklentisi. Tekstil sektörü olarak ani artışlardan ve devalüasyonlardan değil öngörülebilir bir kurdan yanayız ki hesabımızı doğru dürüst yapıp önümüze bakabilelim” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de üretimi artan belli ürün grupları için ithalatta haksız rekabeti önlemek amaçlı çalışmalarının da sürdüğünü belirten Güven, “Burada çok yol kat ettik, kısa süreçte sonuçlanacak. Bizim için önemli olan malın yasaklanması değil doğru bedelden ithal edilmesi ve menşei değiştirilmesinin önüne geçilmesi. Ayrıca çevre dostu üretim yöntemleri ve sürdürülebilirlik ile ilgili bilgilendirme destek ve teşviklerinde de çalışmalarımız devam etmekte” dedi.
Meslek Fabrikası tekstile personel yetiştiriyor |
Meclis toplantısında, 2022 yılında EBSO ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası ile ortaklaşa açtıkları nakış desen tasarım kursuna da değinen Güven, “Kursa 45 kişi katılım sağladı. Sektörde bu işi bilen insanlara kendilerini geliştirmeleri için bir fırsat vererek, hiç bilmeyen insanların da bir koluna bilezik taktık. Bu insanların çoğunu bir işe yerleştirdik. Kurs esnasında Bornova Belediyesi envanterinde Avrupa Birliği fonuyla alınmış bir nakış makinesinin atıl kapasitede, depoda olduğunu öğrendik. Meslek fabrikası bunu kendi envanterine katıp bize personel yetiştirmek amaçlı bir kurs açabileceğini ve burada süreklilik sağlayabileceğini söyledi” diye açıkladı. |