Cumartesi, Nisan 27, 2024

Kadınların %64’ü her alanda şiddete maruz kaldığını düşünüyor

Ipsos ‘Dünya Kadınlar Günü’ araştırmasına göre, kadınların %67’si kadına yönelik şiddetin cezasız kaldığını savunuyor


Ipsos‘un 31 ülkede gerçekleştirdiği ‘Dünya Kadınlar Günü’ araştırmasında, toplumda kadının yeri ele alındı. Araştırma kapsamında kadın ve erkeğe eşitliği, iş yerinde, ailede kadına olan tutum ve davranışlar gibi konular incelendi. Araştırma, kadınların şiddet konusundaki yaygın görüşlerini ortaya koyarken, hayatın her alanında eşitsizliğin yaygın olduğuna dikkat çekiyor. Araştırmaya göre, kadınların yüzde 64’ü hayatın her alanında şiddete maruz kaldığını düşünüyor. Bu oran Türkiye‘de de aynı. Kadınların yüzde 67’si ise kadına yönelik şiddetin cezasız kaldığını savunuyor.

Araştırma sonuçlarına bakıldığında, kadın ve erkek eşitliğine inanan bireylerin oranı son 3 yıl içinde değişmiyor. Bugün kadın erkek eşitliğine inanların oranı yüzde 56 ve kadınlar nezdinde bu oran yüzde 50’ye geriliyor. Türkiye’de kadın ve erkeklere eşit davranıldığını düşünen bireylerin oranı son 3 sene içinde pek farklılık göstermiyor. Eşit davranılmadığını düşünenlerin oranı ise seneler içinde azalıyor ve bu konuda fikri olmayanların oranı artıyor. 


Toplumsal cinsiyet eşitliği ailede başlıyor

Her 10 kişiden sadece 3’ü ailede kadın ve erkeklere eşit davranıldığını düşünüyor. Kadınların bu konudaki düşünceleri erkeklere göre daha olumsuz olsa da erkeklerin bu konudaki görüşleri çok farklı değil. 2022 yılına göre bu konularda eşit davranılmadığını düşünenlerin oranı azalıyor ancak kadınlara hem iş yerinde hem de aile içinde eşit davranılmadığını düşünenlerin hala çoğunlukta olduğu görülüyor.


Kadınların iş hayatındaki en önemli sorunu: Cinsiyet eşitsizliği

Araştırmada, kadınların iş hayatında karşılaştığı eşitsizliğe dair de çarpıcı veriler yer alıyor. Kadınların yüzde 40’ı iş hayatında eşit davranılmadığını düşünüyor. Aynı işe eşit ücret alınmadığını söyleyenlerin oranının ise yüzde 41 olduğu gözlemleniyor. Toplumun yüzde 57’si kadınların eşlerinden izin almadan iş hayatına katılamadığı görüşünü savunuyor.

Tüm ülkelerin ortalamasında her 3 kişiden 2’si kadın erkek eşitliğini sağlamak için kendilerinin de alabileceği aksiyonlar olduğunu düşünüyor. Diğer taraftan her 4 kişiden biri de bu konuda kendisinin yapabileceği bir şey olmadığı görüşünde. Türkiye’de bireylerin kendilerinin de bir şey yapabileceği konusuna katılımları ülkeler ortalamasının üzerinde ve kadınlar bu konuda daha da istekli. 31 ülke ortalamasında her 3 kişiden 2’si erkeklerin kadın erkek eşitliğini savunması gerektiğini düşünüyor ve bu oran yıllar içinde pek değişmiyor. Kadınların bu konuya katılım oranı daha yüksek (yüzde 69 vs yüzde 61). Verilere bakıldığında, Türkiye’de ise bu konuya destek verenlerin oranının yüzde 70 ve ülkeler ortalamasından 5 puan daha yüksek olarak gerçekleştiği görülüyor. Yine dünya genelinden farklı olarak bu konuda Türkiye’de hem erkeklerin hem de kadınların görüşlerinin benzer bir şekilde olduğu gözlemleniyor.

KAYNAKIpsos
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM