Pazartesi, Mayıs 13, 2024

Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşulları iyileştirilecek

Mevsimlik tarım işçileri ile ailelerinin çalışma ve yaşam koşullarını düzenleyen genelge, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlandı.

27 Nisan 2024 tarihli ve 32529 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan genelgede, mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde, eğitim ve sosyal faaliyetleri ile işçilerin temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri, bulunduğu iklim şartlarına uyumlu, fonksiyonel, prefabrik, betonarme ya da çelik iskeletli, yeterli altyapı ve üstyapısı bulunan ve ortak kullanım alanlarının oluşturulması valiliklerin koordinesinde gerçekleştirilecek. Genelgede, mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerin sağlık hizmetleri için çalışılan yeni düzenlemede işçilerin ve ailelerinin aşılamalarının takibi, bulaşıcı hastalık, kanser, verem taramaları ile kronik hastalık tarama ve izlemlerine takip edilmesine ilişkin faaliyetler periyodik sistemde gerçekleştirilecek. Aynı zamanda mevsimlik tarım işçiliğinin fazla olduğu yerlerde ise gerekli sayıda sağlık personelinin görevlendirileceği de açıklandı.


İşçileri taşıyan karayolu araçlarına saat düzenlemesi

İşçileri taşıyan karayolu araçlarının, 00.00-06.00 saatleri arasında şehirler arası yolculuk yapmamaları sağlanacağı ifade edilen genelgede, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından mevsimlik tarım işçilerinin göç dönemlerinde yolculuklarının güvenli ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi amacıyla göç alan ve göç veren yerler arasında trafik denetimleri artırılacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM