Pazartesi, Mayıs 13, 2024

“Bornova Belediyesi’nin önceliği kurumsallaşma”

Bornova için projelerini anlatan Eşki, önceden yapılan hizmetin üzerine artı koyarak devam edilmesi gerektiğini vurguladı

İnşaat maliyetlerindeki yükselişin kentsel dönüşümü zorlaştırdığını vurgulayan Eşki, “Vatandaşlar parklar istiyor, kadınlar için kurs merkezleri istiyor ancak bunlar için alan gerekiyor” diye konuştu

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Bornova için vizyonunu ve projelerini anlattığı basın toplantısı gerçekleştirdi. Eşki, 31 Mart yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adayı olarak yüzde 49,99 oy ile göreve seçildi. Toplantıda Bornova Belediyesi’nin en büyük problemin kurumsallaşma olduğunu söyleyen Eşki, “İki dönem üst üste başkanlık yapan kimse yok. Bu da bir hizmetin öbür döneme aktarılmasına, tecrübenin ileriye dönük aktarılmamasına neden oluyor. Gelenin öncekinin yaptıklarını bozmak yerine yapılanın üzerine artı koyarak devam etmek gerekiyor” dedi.


“Ankette %35 yol ile ilgili şikâyet aldık”

Anketlerle Bornova’da yaşanan sorunları ölçtüklerini ve temel hizmetler yönünden eksikler olduğunu söyleyen Eşki, sahaya inip çalışmaya başladıklarını söyledi. Siyasi geçmişi dolayısıyla çok şey bildiğini düşündüğünü fakat 4 buçuk ayın kendisine öğrettiği çok şeyin olduğunu ifade den Eşki “Ben, siyaseti genelde titri olan insanlarla yürütmüştüm ancak seçim sürecinde sahada, vatandaşla siyaset yaptık. Vatandaşlarla iletişime geçtiğimde çok şey öğrendim. Nasıl belediye başkanı olunmaması gerektiğini öğrenmiştim ama nasıl belediye başkanı olunması gerektiğine dair 4 buçuk ay içerisinde çok şey öğrendim. Vatandaşın içerisinde olunması gerekiyor, eleştiriden korkmamak gerekiyor ve sokakta olmak gerekiyor. Başkanlığa geldiğim ilk günden bunları uygulamaya çalıştım. Bornova Belediyesinin en büyük problemi kurumsallaşma. Gelenin öncekinin yaptıklarını bozmak yerine yapılanın üzerine artı koyarak devam etmek gerekiyor. Belediyenin temel hizmetleri var. Yapmanız gereken ilk işler bunlar. Lansmanlarda 1, 2, 3 diye başlar ama biz 0 diye başladık. Yol yapacağım, temel hizmetleri yapacağım demek olmaz çünkü bunlar zaten yapılmalı. Aday olduğum ilk gün bir anket yaptırdım, orada yüzde 35 yolla ilgili şikâyet, yüzde 15’in üstünde de ise temizlik için şikâyet vardı. İstatistikçilerle görüştüğümde yüzde 10’un üstündeki şikayetlerin gerçek olduğunu söylediler ve bu konuda çalışmaya başladık” sözlerine yer verdi.


“Kentsel dönüşüme ihtiyacımız var”

İnşaat maliyetlerindeki yükselişin kentsel dönüşümü zorlaştırdığını vurgulayan Eşki, “Vatandaşlar parklar istiyor, kadınlar için kurs merkezleri istiyor ancak bunlar için alan gerekiyor. Bu alanı bulabilmek için kentsel dönüşüme ihtiyacımız var. Bazı bölgelerde kentsel dönüşüm, kimi bölgelerde ada bazında dönüşüm gerekiyor. Ancak, inşaat malzemelerindeki maliyetlerin yüksekliği işleri zorlaştırıyor. Ben hiçbir şekilde insan hayatını riske atmayacağım. Bu nedenle, inşaat maliyetleri düşmeden çözüm bulmak zor olacak” ifadelerinde bulundu.


“Belediyenin geleceğine dair umutluyum”

Eşki, belediyenin mali durumunu açıkladı. Bornova Belediyesi’nin uzun yıllardır borçsuz bir belediye olduğunu belirten Eşki, önceki yönetimin bıraktığı iddia edilen parayı bulamadıklarını ve belediyenin borç durumunda olduğunu söyledi. Ancak bu durumun kendisini endişelendirmeden, belediyenin geleceğine dair umutlu olduğunu ifade etti.  Göreve geldikten sonra kimseyi işten çıkarmadıklarını ve herkesin işine devam etmesine izin verdiklerini belirten Eşki “Bazı personelin belediyenin hizmet anlayışına uyum sağlayamadı. Bu durumda olanlar istifa etme özgürlüğüne sahip oldu. Ülkenin ekonomik krizle mücadele ettiği bir dönemde, Bornova Belediyesi olarak devletin yapması gereken işleri yapmaya çalışacağız. Yaşam kalitesini artırmaya yönelik hizmetlerin yanı sıra sosyal yardımları da artırmayı planladık. Ayrıca, vatandaşların taleplerini dikkate alarak hareket edeceğiz ve gerektiğinde devletin yapması gereken hizmetleri belediye olarak üstleneceğiz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM