Cuma, Eylül 20, 2024

İklime Dirençli Ormancılık Projesi’ne 400 milyon dolarlık bütçe

İklime Dirençli Ormancılık Projesi’nin açılış töreni gerçekleşti. Açılış törenine Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dünya Bankası Sürdürülebilir Kalkınma Lideri Laurent Debroux, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve Dünya Bankası ile yapılan görüşmeler sonucunda, İklime Dirençli Ormancılık Projesi’nin bütçesi 400 milyon dolar olarak onaylandı.

İklim değişikliğine karşı hem bireysel hem de kurumsal olarak hazırlıklı olmak gerektiğini vurgulayan Yumaklı, “Bizler ülkemizde; kuzeyinde sel ile güneyinde orman yangınları ile iç bölgelerde ise kuraklık ile mücadele ediyoruz, bu nedenle toprağı, suyu koruyan politikaları uyguluyoruz. İklim değişikliği konusu artık hayatımızın tam ortasında bizleri her şekilde etkileyecek bir unsur. Bu kapsamda birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Bugün de burada beş yıl sürecek deprem bölgemizi de kapsayan, orman yangınları başta olmak üzere orman köylülerimize de destek sağlayacak projenin başlangıcını yapıyoruz” dedi.

İklim değişikliği ile ormanların ve orman köylülerinin de olumsuz etkilendiğinin altını çizen Karacabey ise “Biz de ormanlarla birlikte etkilenen orman köylülerimizi iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarından daha az etkilemesi için İklime Dirençli Orman Projesi’ni hayata geçirmeyi planladık. Ormanların dirençli hale getirilmesinde başta orman yangınları olmak üzere, orman zararlarıyla mücadele çalışmalarını da kapsıyor. Orman köylülerimizin, vatandaşlarımızın ve en önemlisi çocuklarımızın bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar da bu projede önem arz ediyor” diye konuştu.

Proje ile Türkiye’nin orman yangını yönetiminde kapsamlı bir yaklaşımla iklim değişikliğine dirençli orman arazileri oluşturulması ve orman yangını riskine karşı hazırlık durumunun güçlendirilmesi hedefleniyor. Proje; Adana, Antalya, Balıkesir, Çanakkale, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Mersin ve Muğla olmak üzere 9 Orman Bölge Müdürlüğü’nde uygulanacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM