Perşembe, Eylül 19, 2024

Elle aramayı kabul etmeyen yolcu uçağa alınmayacak

Türk Sivil Havacılık Konunu ile Bazı Knunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 9 Temmuz 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayılandı. Buna göre, havalanında bulunan tüm yolcular, havacılık güvenliğinin ihlal edilmemesiyle sınırlı olmak üzere, havaalanlarına ve hava araçlarına geçerken yanlarındaki eşyaları ile birlikte  gerektiğinde el ile kontrol edilerek aranacak. Ayrıca, yolcunun teknik cihazlarla yapılan kontrollerin sonuçlandırılamaması durumunda bahse konu yolcu kendisinin ve eşyasının elle aranmasını kabul etmediği takdirde havaalanı ve hava aracına alınamayacak. 

Özel güvenlik görevlileri, havaalanı mülki idare amirinin yazılı emrine istinaden genel kolluk gözetiminde havacılık tesislerine girişte; kişilerin üstünü, eşya, bagaj, kargo ve diğer mallarını teknik cihazlarla ve gerektiğinde el ile kontrol edebilecek.  


Sivil havacılıkta idari para cezaları artırıldı

Ticari hava işletmelerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan izin, işletme ruhsatı almaması, tarifelerdeki değişiklikleri bildirmemesi; Türk sivil hava araçlarının tescil edilmemesi; sivil havacılık personelinin yeterlilik belgesi almaması; uçakta işlenen suçları pilotun kanuni tedbirlerin alınmasını sağlamak amacıyla yetkili makamlara bilgi vermemesi gibi durumlarda bin TL’den 10 bin TL’ye kadar olan para cezası 20 bin TL’den 500 bin TL’ye çıkarıldı. Sivil uçak sicilinde ve verilecek tescil belgesiyle ilgili işlemlere aykırı davranışta bulunanlara 500 TL’den 10 bin TL’ye kadar olan para cezası 10 bin TL’den 500 bin TL’ye yükseltildi.

Ayrıca, uçuş izni almadan, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü veya mülki idare amirlerince belirlenen alanlar dışında insansız hava aracı uçuran ve genel kolluk kuvvetlerince tespit edilen kişiler hakkında mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından 60 bin TL idari para cezası uygulanacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM