Cuma, Ekim 18, 2024

Manisa’da 12 bin dekar arazi su ile buluştu

Manisalı üreticilerin yıllardır sabırsızlıkla beklediği projede yüzde 82 gerçekleşme oranına ulaşıldı. Kelebek Barajı’ndan 12 bin dekar araziye ilk kez su verildi. Üreticinin yüzünü güldüren müjdeli haberi duyuran Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, önümüzdeki yazdan itibaren bu rakamı 24 bin 040 dekara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.


“2 bin 163 kişiye istihdam olanağı yaratılacak”

Kelebek Barajı’nın 22 milyon 920 bin metreküp depolama hacmi ile bölgenin en büyük barajlarından biri olduğunu ifade eden Balta, “Baraj inşaatını 2 yıl önce tamamlayarak su tutmuştuk. Sulama şebekesi ile ilgili çalışmalarımıza ara vermeden devam ettik. Bu kapsamda baraj gövdesinden yaklaşık 10 kilometre aşağıya bir regülatör inşa ettik. Barajdan saldığımız suyu bu regülatör vasıtası ile yeniden tutup şebekeye veriyoruz” dedi. Kelebek Barajı ve Sulama Projesi’nin bölge halkı için çok önemli olduğunu kaydeden Balta, “Manisa Kelebek Projesi tamamlandığı zaman 24 bin 40 dekar arazi can suyuna kavuşmuş olacak. Bölge ekonomisine 2024 yılı rakamları ile tam 180 milyon TL ek gelir sağlanacak. Ayrıca 2 bin 163 kişiye de istihdam olanağı yaratılacak” diye konuştu.


5 mahalle faydalanacak

Temelden yüksekliği 62 metre olan Kelebek Barajı’nın gövdesi SSB (Silindirle Sıkıştırılmış Beton) tipinde inşa edildi. 24 bin 40 dekar verimli tarım arazisini modern sistem ile sulayacak proje sayesinde sulama maliyetleri düşecek. Projeden Ahmetli ilçe merkezi ile Gökkaya, Alahıdır, Akçapınar ve Yeniköy mahalleleri faydalanacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM