Cuma, Eylül 20, 2024

Mali müşavirlerin iş süreçleri dijitalleşiyor

İzmir Dijital Dönüşüm Projesi ile muhasebe süreçlerinde dijital çözümleri daha yaygın hale getirerek verimliliği artırmak hedefleniyor

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İzmir SMMMO) tarafından Notitek, Pavo Finansal Teknoloji Çözümleri A.Ş. ve Sipay iş birliğiyle hayata geçirilen ‘İzmir Dijital Dönüşüm Projesi’nin lansmanı gerçekleştirildi. Odanın konferans salonunda düzenlene lansmanda, muhasebe mesleğinde dijitalleşmenin sağladığı yenilikler ve kolaylıkların vurgulandı. Sloganı ‘Mutlu Mali Müşavir, Mutlu Mükellef’ olarak belirlenen proje ile muhasebe süreçlerinde dijital çözümleri daha yaygın hale getirerek verimliliği artırmanın hedeflendiğine dikkat çekildi.


İşletmelere, yeni ödeme ve tahsilat çözümleri 

Lansmanda konuşan İzmir SMMMO Başkanı Mehmet Kuzu, geleneksel yöntemlerden yorulan mali müşavirler yerine yenilikçi yaklaşımlarla beslenen gerçek anlamda mesleklerini icra edecek mutlu mali müşavirler ile yeni nesil teknoloji ile operasyonel verimlilik ve maliyet avantajı sağlayacak mutlu mükelleflerin projenin hedef kitlesini oluşturduğunu söyledi.

İzmir SMMMO, Pavo ve Notitek ortaklığında sundukları yeni ödeme ve tahsilat çözümleri ile işletmelerin satış, faturalama, tahsilat işlemlerini tek bir uygulama üzerinden elektronik ortama alabileceklerini belirten Kuzu, “Pavo; satış, tahsilat ve faturalama işlemlerini tek bir cihaz üzerinden yapılmasını sağlayan e-belge dünyasıyla uyumlu bütünleşik yapı sağlayacak. Ayrıca yeni nesil işletim sistemleri ve android poslar, üye işleri, işyeri paneli ve uzaktan cihaz ve uygulama yönetimi de Pavo üstlenecek. Yenilikçi teknoloji şirketi, Notitek’te, robotik muhasebe, tek tuşla muhasebe programlarını aktarım, verinin merkezi, analitik raporlama hizmetleri ile projeye güç katacak” dedi.


“Mali müşavirlere ve mükelleflerine maliyet avantajı sağlıyoruz”

Pavo’nun günlük satış raporları ve e-arşiv faturalarına e-servis üzerinden istenilen zamanda ulaşma imkanı sunduğunu dile getiren Kuzu, “Android POS satışı ile işletmeler satış, ödeme ve fatura işlemlerini bütünleşik bir yapı içerisinde Dijital Muhasebe Robotu Dimro ile otomatik hasılat kaybı da içerecek şekilde gerçekleştirebilecekler. Dokunmatik TL karekod uyumlu, mali android POS çözümü ile sektörel uygulamalar ve gelişmelere açık android teknolojisini sunuyoruz. Mali müşavirlere ve mükelleflerine yüksek teknoloji, rasyonel ve operasyonel verimlilik ile maliyet avantajı sağlıyoruz. Pavo’nun yeni nesil ödeme sistemleri çözümleri ile Notitek’in, Dimro Dijital Muhasebe Robotu mali müşavirlerin operasyonel yüklerini alarak iş süreçlerini dijitale taşıyacak. Ürün ve hizmetler Pavo’dan temin edilebileceği gibi projeye destek veren ülkemizin önde gelen ödeme kuruluşlarından birisi olan Sipay Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. veya Yapı Kredi Bankası üzerinden de farklı kampanya şartları alınabilecek” ifadelerinde bulundu.


“Meslektaşımızın en büyük problemi zaman”

Notitek Genel Müdürü Anıl Taşkoyan ise “Notitek yazılım olarak bu yolculuğa ilk başladığımda verinin merkezileşmesi, meslek mensubunun verinin başında olduğunu hissetmesi üzerine başladım. Mottomuz da “Size zaman armağan etmeye geliyoruz”du. Çünkü meslektaşımızın en büyük problemi zaman ve yapacağı işle ilgili kendisine ayıracağı dönemlerle alakalı büyük problemlerdi. Dijitalleşmeyle başlayıp ve bu dönüşümün merkezinde meslek mensubu olsun istedik. Bugün meslek mensubunun merkezinde olduğu bir proje başlattık” dedi.


“Akıllı cihazların bir arada çalıştığı sistemi kurgulamaya çalıştık”

Dijital dönüşümden en fazla etkilenen sektörlerinden birinin ödeme sistemleri dünyası olduğunu ifade eden Pavo Genel Müdürü Ercan Taşkesen, “Ödeme sistemleri dünyasında nakidin giderek azaldığı bir dönem yaşıyoruz. Restoranlarda, hava yollarında, sağlıkla ilgili birçok unsurda biz kasiyersiz ödeme yöntemleri görmeye başladı. Hepimizin amacı ödeme sistemleri dünyasında hayatı kolaylaştırmak. Ödeme sistemleri dünyası teknolojiyi arkasına almadan, o rüzgarı benimsemeden, yeniliklere açık olmadan gelişebilecek bir dünya değil. Bugün Pavo’nun insan kaynakları ekibinin yüzde 65’ini yazılım ekipleri oluşturuyor. Çünkü teknoloji tarafında güçlü ürünlerin zaten kendilerini satabildiğini düşünüyoruz. Güvenli bir mali yazılımla yani regülasyona, mevzuata uygun bir yapıyla akıllı cihazların bir arada çalıştığı sistemi kurgulamaya çalıştık. Geçmiş dünyada yazar kasa dünyasında hayata geçirmediğimiz projeleri bu dünyada hayata geçirme imkânı yakaladık. Ve her şeyden önemlisi cihaz ve uygulamaları uzaktan yönetmeye çalıştık” sözlerine yer verdi.


“İş birliğinin ilk adımını İzmir’de atıyoruz”

Sipay olarak finansal kapsamcılığı artırmaya katkı sağlamak için çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini ifade eden Sipay İş Ortağı Yöneticisi Burcu Kaya da “Mali müşavirlerin dijital dönüşümüne katkı sunarak bu iş birliğinin ilk adımını İzmir’de atıyoruz. İzmir bizim için çok değerli bir şehir. İzmir aslında biraz Sipay ve Pavo’yu tanıyor. Şimdi bu projeyle bunu taçlandıracağımıza inanıyoruz. Sipay 2019 yılında kurulan BDDK lisanslı şu anda tamamen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na bağlı bir ödeme kuruluşu. Aslında bizim asıl işimiz yazılım, bir teknoloji bir firmasıyız. Sipay olarak söz konusu iş birliği kapsamında İzmir SMMMO’ya kayıtlı malim müşavirlerden gelen firmalara Sipay POS’ları yani fiziki POS’ları ücretsiz olarak sağlıyor olacağız. Yine mali müşavirlerimizin yıllık oda aidatlarını Sipay tarafından karşılamış olacağız. Sipay hesaplarına ücretsiz havale ve EFT işlemleri imkanı sunacağız. Sipay hesap kartlarından istenilen ATM’den nakit para çekimleri de mümkün olacak. Kısa sürede tüm illerde yaygınlaşacağına inandığımız bu projenin başarısına gönülden inanıyoruz” diye konuştu.


“Dijitale yatırım yapmak zorundayız”

İzmir SMMMO Oda Sekreteri Şerif Yıldız ise “Mali müşavirler olarak bir şey yapmak durumundaydık. Bana son bir ayda mesleği bırakacağım diyenlerin yaş aralığı 35-45. Bu da 35-45 yaş aralığının çalıştıracağı kişiyi finanse edecek gücü olmadığı anlamına geliyor. Dijitale yatırım yapmak zorundayız. Oda olarak bu işin öncüsüyüz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM