Cumartesi, Eylül 28, 2024

İlaca erişimde sıkıntı büyüyor

TEİS Genel Başkanı Ecz. Saydan: Eczanelerimizdeki ilaç yoklarının ve ekonomik kaygıların son bulmasını istiyoruz


Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, 25 Eylül Dünya Eczacılık Günü dolayısıyla bir açıklama yaparak, eczacıların yaşadıkları sorunlara değindi. Ecz. Saydan, “Meslektaşlarımız ve hastalarımız, yürürlükte olan bazı mevzuat ile ilaç sanayisindeki kimi uygulamalar nedeniyle ilaca erişimde ciddi mağduriyetler yaşıyor. Eczanelerimizdeki ilaç yoklarının ve ekonomik kaygıların son bulmasını istiyoruz” dedi.

Ecz. Saydan açıklamasında şunlara yer verdi: “Son zamanlarda basında da yer aldığı gibi, ülke genelindeki tüm meslektaşlarımız bazı ilaçların temininde sıkıntı çekiyor ve ne yazık ki hastalarımız mağdur oluyor. Birçok ilaç bulunmamaya, ‘yok’a girmeye başlamış, ithal edilen ürünler ithal edilmemeye, yeni çıkan, ilaçlar ise ülkemize getirilmemeye başlandı. Global firmalar muadili olmayan (majör) ilaçlarını ülkemizden çekmeye çoktan başladığı için maalesef hastalarımızın tedavileri yarım kalıyor ve bazı tedavilerde hekimlerimiz ikame ilaç bulamıyor ve daha pahalı bir yöntem olan hastalara özel olarak ithal ediliyor. Yurt dışından ilaç getirmekle adeta taşıma suyla değirmen döndürülmeye çalışılıyor. Yürürlüğe konulduğu dönem itibarıyla uygulanabilir olan euro kuru uygulaması artık dönemini fiili olarak kapattı. Acilen İlaç Fiyat Kararnamesi’nin dönemin ekonomik koşullarına göre güncellenmesi gerekiyor.”


“İFK’nın güncellemesi ülkenin ekonomik koşullarına göre yapılmalı”

İlaç Fiyat Kararnamesi’nde (İFK) yapılan kısmi düzenlemelerin ilaç arzındaki sorunları gidermeye yetmediğinin altını çizen Ecz. Saydan, “Bu çerçevede; eczacı kârlılığının belirlenmesinde kullanılan baremlerin güncellenmesiyle beraber bu kademe artışlarının euro kuru güncellemesiyle aynı zamanda ve aynı oranda gerçekleşmesini sağlayacak düzenleme yapılmalı. İlacın bulunamamasının bir diğer sonucu da piyasaya merdiven altı kaçak ve sahte ilaç girmesi demek. Çünkü bir ürün bulunamazsa o ülkeye ya kaçağı ya da sahtesi girer. Dolayısıyla vatandaşlarımız ilaçlarını her zaman eczanelerimizden almalılar. Çünkü eczanelerimizde sahte ve kaçak ilaç asla bulunmaz” dedi.

Kamu Kurum İskontosunun eksik uygulanması; haksız ve hukuka aykırı bir uygulama olduğunu, eczane ekonomisine zarar verdiği gibi sigortalı hak sahiplerinin ilaca ulaşmasında engel teşkil ederek mağduriyete neden olduğunu dile getiren Ecz. Saydan, “Tüm mevcut yasal düzenlemelere ve uygulamalara rağmen bazı ilaç firmaları; herhangi bir yasal mevzuata dayanmayan bir yöntem kullanarak, ruhsat sahibi oldukları ilaçların bazılarının depolardan eczanelere sevkinde çeşitli kurallar başlatarak, yasal eczacı kârını ve kârlılığını olumsuz yönde etkileyecek, hasta mağduriyetine neden olacak eylemlerde bulunuyorlar” diye konuştu.  Bu durumun bir an önce önüne geçmek için yetkililerin gerekli düzenlemeleri yapmaları ve bulunamayan ilaç sorununa çözüm bulmaları gerektiği çağrısında bulunan Ecz. Saydan, “Zira halk sağlığının korunması için ilacın bulunabilir ve ulaşılabilir olması olmazsa olmaz bir koşul olup bu konuda yetkililerin gerekli düzenlemeleri bir an önce hayata geçirmesi yaşamsal bir zorunluluk” ifadelerini kullandı.

TEB’ten yerli ve milli ilaç üretimi vurgusu
Türkiye’de TÜİK’in 2030 yılı projeksiyonlarına göre; 2023-2030 yaşlı nüfus artışının yüzde 26,5 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Yaşam süresinin artmasına paralel olarak ülke nüfusunun da hızla yaşlanması, kaçınılmaz olarak hastalık yükü, hasta yoğunluğu, ilaç ihtiyacının artışı ve tedavi maliyetlerinin yükselmesine yol açıyor. Türk Eczacıları Birliği de (TEB) Eczacılar Günü’nde ilaç ihtiyacının artışıyla ilgili açıklamada bulundu.
           
Stratejik bir ürün olan ilaca güvenli ve kolay erişimin, üretim ve tedarik zincirinin sağlamlaştırılmasının en etkili yolunun yerli ve milli ilaç üretiminden geçmekte olduğunun vurgulandığı açıklamada TEB, konu ile ilgili şu ifadelere yer verdi:Özellikle pandemi ve sonrasında ilaç tedarikinde yaşanan sorunlar AB ülkelerini de harekete geçirdi. Geçtiğimiz mayıs ayında yayınlanan tavsiye kararlarıyla özellikle kritik ilaçlar listesinde yer alan ilaçların üretim ve dağıtımındaki aksaklıkların giderilmesi ve tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi için ilaç üretimini Asya’dan yeniden Avrupa’ya geri getirmeye dair çalışmalar hızlandırılmıştır. Ülkemizde de acilen yerli ve milli ilaç seferberliği başlatılmalı.”
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM