Cuma, Ekim 18, 2024

Ekonomide gündem; dış ticaret ve enflasyon

Ekonomi ve piyasa gündemi

Ekonomi gündemi 30 Eylül-4 Ekim haftasında yoğun geçecek. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, 2 Ekim Çarşamba günü Ankara’da eylül ayı dış ticaret verilerini açıklayacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise 3 Ekim Perşembe günü eylül ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımlayacak. İzmir’de ise bugün İMEAK Deniz Ticaret Odası eylül ayı meclis toplantısı gerçekleştirilecek. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın da aynı gün içinde aylık olağan meclis toplantısı düzenlenecek.


Genel Yönetim Bütçe Denge Tablosu yayımlanacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 30 Eylül Pazartesi günü Hizmet Üretici Fiyat Endeksi ve Muhtemel Eğitim Süresi verilerini paylaşacak. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu aynı gün içinde İletişim Hizmetleri İstatistiklerini yayımlayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise Genel Yönetim Bütçe Denge Tablosunu ve Kamu Net Borç Stoku İstatistiklerini açıklayacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da Aylık Para ve Banka İstatistiklerini paylaşacak. 1 Ekim Salı günü TCMB, Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) İşlemleri, TCMB Analitik Bilanço ve Gösterge Niteliğindeki Merkez Bankası Kurlarını yayımlayacak. 

TCMB, 2 Ekim Çarşamba günü Gösterge Niteliğindeki Merkez Bankası Kurları ve Merkez Bankası Bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası İstatistiklerini açıklayacak. 3 Ekim Perşembe günü TCMB de Menkul Kıymet İstatistikleri ile Haftalık Para ve Banka İstatistiklerini paylaşacak. TÜİK 4 Ekim Cuma günü Devlet Hesaplarını açıklayacak. TCMB ise aynı gün içinde Reel Efektif Döviz Kurunu yayımlayacak. 


Avrupa’nın gündeminde neler var?

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) 30 Eylül-13 Ekim tarihleri arasındaki veri yayımlama takvimini paylaştı. Buna göre, 30 Eylül’de Eurostat 2023 yılına ilişkin Kuzey Atlantik dışındaki bölgelerdeki avlar verilerini açıklayacak. Aynı gün içinde 2023 yılına ait balıkçılık ürünlerinin karaya çıkarılması istatistiklerini paylaşacak. Eurostat 1 Ekim’de 2022 yılına ilişkin Atık-Üretim ve Arıtma verilerini açıklayacak. 2 Ekim’de ise 2024 yılı ağustos ayına ait işsizlik verilerini yayımlayacak. Aynı gün içinde Eurostat, 2024 yılına ilişkin sanayi cirosunu paylaşacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM