Cuma, Ekim 18, 2024

İsrail, Lübnan’ın güneyine kara saldırısı başlattı

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın İsrail saldırısında öldürülmesinin ardından İsrail ordusu Lübnan’ın güneyinde ‘kısıtlı, lokal ve hedefli’ kara saldırılarına başlandığını duyurdu. BBC Türkçe internet sitesinde yer alan habere göre; İsrail ordusu, “Lübnan’ın güneyinde Hizbullah terör hedeflerine ve altyapısına karşı hassas istihbarata dayalı kısıtlı, lokal ve hedefli kara saldırılarına başladı” ifadesini kullandı. Açıklamada, “Bu hedeflerin sınıra yakın köylerde oldukları ve ülkenin kuzeyindeki İsrail halkına yakın tehdit oluşturdukları” savunuldu. İsrail Hava Kuvvetleri ve topçularının da bölgedeki askeri hedeflere hassas saldırılarla, kara birliklerine destek verdikleri vurgulandı.


‘Kuzey okları’ operasyonu devam edecek

‘Kuzey Okları’ adı verilen operasyonun, Gazze ve diğer alanlardaki çatışmalarla paralel bir şekilde yapılacak durum değerlendirmelerine göre devam edeceği bildirildi. Hizbullah ise sınır kasabası Metula’da İsrail askerlerinin roketlerle hedef alındığını duyurdu. İsrail ordusu bu saldırının etkisiz hale getirildiğini duyurdu. İsrail gece boyunca Beyrut’un güneyindeki Dahiye’de de hava saldırıları yaptı ve ‘birkaç’ silah üretim tesisinin vurulduğunu açıkladı. İsrail ordusu, İsrail’in kuzeyinde Lübnan sınırına yakın Metula, Misgav Am ve Kfar Giladi çevresindeki bölgeleri ‘kapalı askeri bölge’ ilan etti ve bu bölgelere girişin yasak olduğunu açıkladı.


Barış personeli top atışları nedeniyle konum değiştiremiyor

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada 1978’den beri Lübnan’da görev yapan barış gücü askerlerinin sınır devriyelerini, çatışmalar nedeniyle yapamadığı belirtildi. BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric 10 binden fazla personelden oluşan barış gücünün ‘karşılıklı top atışları’ nedeniyle konum değiştiremediğini belirtti. Pazartesi erken saatlerde İsrail birliklerine seslenen Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsraillilerin kuzeydeki evlerine dönmesi için “havadan, karadan ve denizden tüm güçlerini kullanabileceklerini” söylemişti.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati de olası bir işgal durumunda güneye birlik gönderebileceklerini açıklamıştı. Hizbullah’ın Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, İsrail’in olası bir kara operasyonu için Hizbullah’ın hazır olduğunu, İsrail’e karşı savaşa devam edeceklerini söylemişti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM