Cuma, Ekim 18, 2024

Katkı payı adı altında vergi yağmuru

maaş

Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) modernizasyonunun sağlanması amacıyla oluşturulan Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na para aktarmayı amaçlayan kanun teklifine göre, vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar katkı payı alınacak.

Öte yandan aynı amaçla tapu ve kadastro işlemlerinden taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, diğer işlemlerde adına işlem yapılandan 375 TL olarak katılma payı alınacak. Limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kredi kartlarının hamilleri her bir kart başına yıllık 750 TL katılma payı ödeyecek.


Araçların tescil işlemlerinde 3 bin TL katkı payı

Noterlerde ise taşınmaz satışlarının noterler tarafından yapılması halinde belirlenen tutarda, ilk defa tescili yapılacak olan araçların tescil işlemlerinde 3 bin TL, tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerinde bin 500 TL, noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 TL katılma payı alınacak. Tahsil edilen payların tamamının SSDF’ye aktarılması amacıyla düzenlemede yer alan hükümlerin yanı sıra noterlerde yapılan işlemlerden alınacak katılma paylarından noterlere herhangi bir pay veya aidat ödenmeyecek. Söz konusu tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak yeniden değerleme oranında takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılarak uygulanacak.


Kol saatleri de ÖTV kapsamına alınıyor

Kanun teklifine göre, motor silindir hacmi 100 santimetreküp altında olan motosikletlerde, motor gücü 6 kW ve altı olan motosikletler de MTV kapsamına alınacak. Ayrıca askeri amaçlarla kullanılanlar hariç olmak üzere insansız hava taşıtları (drone) ile ÖTV matrahı 5 bin TL ve üzeri olan kol saatleri de ÖTV kapsamına alınıyor. Teklifin ilk iki maddesinde de enflasyon düzeltmesiyle ilgili hükümler yer alıyor. Buna göre enflasyon düzeltmesinin yatırımlar üzerindeki vergisel etkisinin ortadan kaldırılması amacıyla bunun yatırım sürecinde ertelenmesi öngörülüyor. Bu durumdaki şirketler işletme döneminden itibaren enflasyon düzeltmesine tabi olacaklar. Ayrıca tasfiye ve iflas halinde olan şirketlerle iktisadi devlet teşekkülleri ile KİT’ler de enflasyon düzeltmesi dışında tutuldular. Bu ücretler her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM