Cuma, Ekim 18, 2024

Tekstilde yeşil dönüşüm için ESİAD’dan yeni iş birliği

Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD), Türkiye’nin tekstil geri dönüşümünün yüzde 72’sini gerçekleştiren Uşak ve Finlandiya’nın Paimio kentleriyle, yeşil bir gelecek için önemli bir iş birliğine imza attı. Avrupa Birliği’nin desteğiyle hayata geçirilen projeyle, tekstil sektöründe geri dönüşümün sağlanması hedefleniyor. Projenin İzmir ayağına ev sahipliği yapan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, “İnovasyona dayalı döngüsel ekonomi giderek önemli hale geliyor. Ortak amaçlara ulaşılması bakımından bu tür projelerin ilham verici olduğuna inanıyoruz” dedi.  ‘Dönüşümünü Hızlandırmak’ isimli AB Projesi’nin İzmir toplantısı ESİAD Dernek Merkezi’nde gerçekleştirildi. Finlandiya’dan uzmanlar ve tekstil sanayicileri ile Uşak Belediyesi’nden proje yöneticilerinin iş insanlarıyla bir araya geldiği toplantıda, iyi uygulama örnekleri konuşuldu ve karşılıklı deneyim paylaşımları yapıldı.


“Amaçlarımız arasında sürdürülebilir ekonomik gelişme yer alıyor”

Toplantının açılışında konuşan Zorlu, Avrupa Birliği’nin yeni büyüme stratejisi olarak kabul edilen Yeşil Mutabakat’ın en önemli bileşenlerinden birinin de ‘Döngüsel Ekonomi’ olduğunu vurgulayarak, “Enerjiden ulaşıma, sanayiden tarıma, her sektörü kapsayacak şekilde yeşil ve döngüsel bir ekonomiye geçiş için çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda kabul edilen ‘Döngüsel Ekonomi Eylem Planı’ ile sürdürülebilir ürün politikasının hayata geçirilmesi hedefleniyor. Bunun için belirlenen öncelikli alanlar arasında piller, ambalaj, plastikler, tekstil, yapı malzemeleri, gıda yer alıyor. Atığın geri dönüştürülerek yeniden değerlendirilmesi, hem kaynak verimliliğini sağlıyor, hem de hammadde maliyetini azaltıyor. İnovasyona dayanan döngüsel ekonomi modelleri giderek önemli hale geliyor. Bu noktada, iyi uygulama örneklerinin ortaya konulmasını son derece önemsiyor, ilham verici olduğuna inanıyoruz. 32 yıllık geçmişe sahip Derneğimizin kuruluş amaçları arasında sürdürülebilir bir ekonomik gelişme yer alıyor. Ayrıca, 28 yıldır Türkiye AB Delegasyonu iş birliğinde AB Bilgi Merkezi’ne ev sahipliği yapan tek gönüllü sivil toplum kuruluşu olarak AB’ye uyum sürecine katkıda bulunmaya çalışıyoruz” dedi.


“Tekstil geri dönüşümünde Uşak’ın potansiyeli yüksek”

Uşak ile Paimio kentleri arasında karşılıklı ziyaretlerin çok yararlı olduğunu ifade eden Uşak Belediyesi Etüt Proje Müdürü ve Proje Koordinatörü Mehmet Şahin, “Proje kapsamında önce Uşak’tan bir heyet Paimio’nun tekstil üretim tesislerine yönelik bir ziyaret gerçekleştirerek, yenilikçi yaklaşımları inceledi. İkinci aşamada, Finlandiya’dan gelen 8 kişilik bir heyet İzmir ve Uşak’taki çeşitli üretim ve geri dönüşüm tesislerini ziyaret etti. Karşılıklı fikir ve deneyim paylaşımları yapıldı. Bu projeyle tekstil geri dönüşümünde Uşak’ın potansiyelinin yüksek olduğunu gördük. Projenin son aşamasında her iki ülkenin deneyimlerinden bir analiz yapılarak rapor oluşturulacak” diye konuştu.


“Finlandiya’da ikinci el pazarı hızla büyüyor”

Turku Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Kıdemli Öğretim Görevlisi Henna Knuutila, tekstil sektöründe döngüsel ekonomi dendiğinde en önemli konunun ürünün ömrünü uzatmak olduğunu vurguladı. Knuutila, “Ürünü onarmalıyız, yeniden kullanmalıyız, nihayetinde geri dönüştürmeliyiz. Finlandiya’da ikinci el pazarı inanılmaz bir hızla büyüyor. 14 ve 16 yaşlarında iki çocuğum var. Artık hiç yeni kıyafet almıyorlar, ikinci el kullanıyorlar. Finlandiya’daki pek çok büyük mağazada hem yeni giysilerin olduğu reyonlar, hem ikinci el giysilerin olduğu reyonlar var. Eminim yakında Türkiye’de de böyle olacak” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM