Cuma, Ekim 18, 2024

Florlu sera gazlarının salınımı kontrol altına alınacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik 15 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte, Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü kapsamında yer alan florlu sera gazlarının salımını kontrol altına almak üzere florlu sera gazları ve diğer florlu maddelerin yönetimine ilişkin usul ve esasları düzenlendi. 

Bu kapsamda, florlu sera gazlarının ve diğer florlu maddelerin; atmosfere salımı, köpük ürününde veya cihaz köpük yalıtımında şişirme ajanı olarak kullanılanlar haricinde kap, ürün veya ekipman içerisindeki florlu sera gazlarının veya diğer florlu maddelerin geri kazanım işlemi gerçekleştirilmeden ürün, ekipman veya kabın bertarafı yapılamayacak.

Ürün ve ekipman devreden çıkartıldığında veya kap ömrünü tamamladığında ürün, ekipman veya kabın atık yönetimi, Atık Yönetimi Yönetmeliğine uygun olarak gerçekleştirilecek. Devreden çıkartılan ürün ve ekipman, florlu sera gazı ıslah tesislerine gönderilecek.

Atık hidroflorokarbonlar yönetmelik ekinde listelenen kabul edilmiş teknolojiler dışındaki teknolojilerle imha edilemeyecek. Atık florlu sera gazı ıslah tesislerinin lisans alabilmeleri için gerekli olan fiziksel şartlar ve işletme şartları bakanlıkça belirlenerek ve bakanlığın internet sitesinde yayımlanacak.


Hidroflorokarbon kota tahsisi bakanlık tarafından yapılacak 

Hidroflorokarbonların azaltım takvimi çerçevesinde 2024-2045 dönemi ve sonrasındaki yıllara ilişkin hidroflorokarbon kota tahsisi, İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek. Kota tahsisinde, verilere göre kotanın kullanılacağı yıldan önceki son 5 yıl içinde toplam 3 yıl veya daha fazla hidroflorokarbon ithalatı yapmış işletmeler yerleşik işletme; kotanın kullanılacağı yıldan önceki son 5 yıl içinde 3 yıldan daha az hidroflorokarbon ithalatı yapmış işletmeler yeni katılımcı işletme olarak kabul edilecek.

Ayrıca, hidroflorokarbonlar, kotasız veya tahsis edilen kotayı aşan miktarlarda ithal edilemeyecek. Tahsis edilen kotalar işletmenin ismini değiştirmesi, iki işletmenin tek işletme olarak birleşmesi veya bir işletmenin ikiye ayrılması dışında devredilemeyecek. 2024 yılından itibaren gerçekleştirilen kota dağıtımlarında yerleşik olarak tanımlanan firmaların statüsü daha sonraki yıllarda değişmeyecek. 


Tek kullanımlık kapların ithalatı yapılamayacak

Florlu sera gazlarını saf veya karışım olarak içeren ve yönetmeliğe uygun olarak etiketlenmeyen kap, ürün ve/veya ekipman piyasaya arz edilemeyecek.Soğutma, iklimlendirme, ısı pompası, yangından korunma ve elektrik şalt ekipmanının bakım veya teknik servisinde veya dolumunda veya solvent olarak kullanımında florlu sera gazları içeren tek kullanımlık kaplar, ilgili hükmümler dışında, piyasaya arz edilemeyecek. Florlu sera gazı içeren tek kullanımlık kapların ithalatı yapılamayacak. Bu kapların laboratuvar ve zorunlu kullanım amaçlı ithalatı Başkanlık iznine tabi olacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM