Cuma, Ekim 18, 2024

Yabancıların çalışma izni muafiyetinde değişiklik

Resmi Gazete

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 15 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, yabancılara çalışma izni muafiyeti sağlanacak ancak bu muafiyet, izin alma zorunluluğundan tam anlamıyla vazgeçilmediği anlamına gelmiyor. Başvuru yöntemleri ve değerlendirme süreçleri değişecek.

Yönetmelik kapsamında, bilimsel ve kültürel faaliyetlerde bulunacak yabancılardan, akademisyenler, araştırmacılar, petrol ve doğal gaz sektörü profesyonelleri ile gemi adamları gibi pek çok meslek grubu yer alıyor. Ayrıca geçici koruma altında bulunan ve insani ikamet iznine sahip yabancılar da bu muafiyetten yararlanabilecek.  Ayrıca, İletişim Başkanlığı’nın onayı doğrultusunda, daimi basın kartı ile Türkiye’ye gelen yabancı basın mensupları da çalışma izni muafiyeti alabilecek. Bu düzenleme Türkiye’nin uluslararası alanda daha nitelikli bir temsilini sağlamak amaçlanıyor.

Öte yandan yabancılara verilen çalışma izni muafiyetinin süresi, 6 aydan 3 yıla çıkarıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığının uygun görüşü ile Türkiye’ye gelen profesyonel sporcular ve antrenörler de muafiyet hakkından yararlanabilecek. Ayrıca, yabancıların çalışma izni muafiyeti başvuru süresi de 30 güne çıkarıldı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM