Cuma, Ekim 18, 2024

Zeytinyağı fiyatlarında gerileme bekleniyor

Zeytinyağı

Akansel, 2023 yılında zeytinlerin %68’inin yağ olarak kullanıldığını belirterek, bu nedenle zeytinyağı üretiminin bir önceki yıla göre % 80 arttığını söyledi

Zeytinde bu yıl ‘var yılı’ olması ve geçtiğimiz yıl hasadı yapılan zeytinlerin yüzde 68’inin zeytinyağı üretiminde kullanılması nedeniyle zeytinyağı fiyatlarında gerileme bekleniyor. Ege İhracatçılar Birliği üyesi ve Akansel Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Şengül Akansel, sektörle ilgili önemli veriler paylaştı. TÜİK verilerine göre bu yıl zeytin üretiminin 2.9 milyon ton olarak tahmin edildiğine dikkat çeken Akansel, “Ancak sektör olarak biz bunun 3 milyon tonu aşacağını düşünüyoruz” dedi.

2023 yılında zeytinlerin yüzde 68’inin yağ olarak kullanıldığını belirten Akansel şöyle konuştu: “Bu nedenle zeytinyağı üretimi bir önceki yıla göre yüzde 80 oranında arttı. Bu bağlamda iç piyasada zeytinyağı fiyatlarında gerileme bekliyoruz. Bu da vatandaşlarımızın kaliteli zeytinyağına ulaşmasına vesile olacağını düşünüyorum.”


“Güçlü ve bereketli bir tarım ülkesiyiz”

Sektörün en önemli sorunlarından birinin taklit ve tağşiş ürünler olduğuna dikkat çeken Akansel, bunu durumun kendilerini üzmenin ötesinde pazarlamada zorluklar yaşamalarına neden olduğunu vurguladı. Akansel’in sektör ile ilgili, “Sağlıklı gıdanın en temel hak olduğu bilinciyle hareket eden şirketimiz; gıda okuryazarlığı noktasında her türlü desteğe açık. Bakanlığımızın ve paydaşlarımızın bu noktada farkındalık çalışmaları destekliyor ve daha fazla kamu spotu yapılmasını bekliyoruz. Zeytin ve zeytinyağı gibi stratejik bir ürünün ulusal ve uluslararası piyasalarda marka değerini artırmayı vatan savunmasıyla eş değerde buluyorum. Çünkü güçlü ve bereketli bir tarım ülkesiyiz. Bunun bilinci ve sorumluluğuyla hareket etmeliyiz” değerlendirmelerinde bulundu.

Sofralık zeytin ihracatında yüzde 15 artış

Sofralık zeytin ihracatında da 2023-24 sezonunun 10 aylık döneminde, Türkiye’den 116 ülkeye yapılan sofralık zeytin ihracatı yüzde 15 artışla 175 milyon dolara ulaştı. Almanya, 43,1 milyon dolarlık taleple en çok ihracat yapılan ülke oldu. Zeytin sezonu tamamlanmadan, toplam ihracatın 200 milyon doları ve ihracat miktarının 100 bin tona ulaşması bekleniyor. Dünya genelinde ise 2022/23 sezonunda zeytinyağı üretimi yüzde 25 azalırken, Türkiye’de bu dönemde artış yaşandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM