Cuma, Ekim 18, 2024

7 bin TL üzeri ödemelere banka zorunluluğu getirildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 18 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ, mükellef olmayan şahısların 7 bin TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmasını zorunlu kılıyor. 

Buna göre, vergi mükellefi olmayanlar da tevsik zorunluluğu kapsamında olanlardan yapacakları alımlarına ilişkin 7 bin TL’yi aşan tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapacak. Zorunluluğa uymayan taraflara ayrı ayrı ceza uygulanacak. Örneğin, kamu kurumunda memur olarak çalışan kişi, evinde kullanmak üzere, beyaz eşya perakende ticaretiyle uğraşan bir firmadan 20 bin TL tutarında bir buzdolabı satın aldığında, tutar 7 bin TL’yi aştığı için, bu işleme ait tahsilat ve ödemenin banka ve aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekecek.


Banka hesabı bulunmayanlar dekont ile alışveriş yapacak

Herhangi bir banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan bir kişinin satın aldığı mal veya hizmetin bedelini satıcının hesabının bulunduğu bankanın bir şubesine giderek, işleme ait açıklamalara yer vermek ve karşılığında banka dekontu almak suretiyle ödemeyi yerine getirmesi durumunda tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacak ve ceza uygulanmayacak. Örneğin; herhangi bir banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan bir kişi, mobilya perakende ticareti ile uğraşan bir şirketten 15 bin TL tutarında bir masa satın aldığında, ödemeyi gerçekleştirmek için ilgili şirketin hesabının bulunduğu bankanın bir şubesine gitmesi gerekecek.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM