Perşembe, Ekim 24, 2024

Bu festival kaçmaz

4.İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce 30 Ekim-3 Kasım arasında Kültürlerarası Sanat Derneği iş birliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile AB Türkiye Delegasyonu’nun desteğiyle düzenlenecek. 6 kıtadaki 30 ülkeden 60’a yakın filmin gösterileceği, ulusal ve uluslararası olmak üzere iki önemli yarışmanın yapılacağı festival 4. yılla birlikte atık rüştünü ispatlıyor ve alanındaki önemli bir festival olarak dünyadaki yerini alıyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da festivali sahiplenerek “İzmir’e bir sinema ve müzik festivali yakışıyor” diyerek festivalin uzun soluklu olacağını ve ileride de devam edeceğini işaret etti. Dr. Tugay, İzmir Vakfı’nı güçlendirerek bu tip festivallerin kurumsallaşmasını da hedefliyor. Festival Direktörü değerli arkadaşım, ülkemizin önemli kültür-sanat simalarından Vecdi Sayar ise festivalin, dünyada ilgi çeken organizasyonlardan biri olduğunun altını çizerken İzmir seyircisini de festivali sahiplenmeye çağırdı. Bendeniz de buradan okurlarımı festival filmlerini ve programlarını izlemeye, sinemaya doymaya çağırıyorum.

Festival kapsamında Ulusal ve Uluslararası Yarışma düzenlenecek. Ülkemiz ve yurt dışından alanında önemli isimlerin yer alacağı jüri tarafından Kristal Flamingo ödüllerini kazananlar açıklanacak ve festivalin kapanış programında ödül töreni düzenlenecek.

İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği “İzmir Kültür Yolu” kapsamında yer alacak. Festivalin 12 bölümden oluşan programında 6 kıtada bulunan 30 ülkeden 58 film yer alacak. Programda iki yarışma da düzenlenecek. Ulusal Yarışma’da 2023-2024 yapımı ve özgün müziğe sahip 9 film yarışacak. Uluslararası Yarışma’da ise müzik dünyasına odaklanan 19 ülkeden 9 yapım-ortak yapım gösterilecek. Beş gün sürecek festival, 3 Kasım akşamı saat 19.00’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapılacak kapanış programı ve ödül töreni ile sonuçlanacak.

Ulusal Yarışma’nın bu yılki jüri başkanı yönetmen, senarist ve yapımcı Reis Çelik, Uluslararası Yarışma’nın jüri başkanı ise Fransız yönetmen, senarist ve yapımcı Marie-Castille Mention-Schaar olacak. Uluslararası Yarışma jürisinde Marie-Castille Mention-Schaar’ın yanı sıra İtalyan besteci Giorgio Giampa, Yunan görüntü yönetmeni Andreas Sinanos, Alman yazar Daniel Kothenschulte ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Sinema ve Dijital Medya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gürata yer alacak.

Ulusal Yarışma jürisinde ise Reis Çelik’in yanı sıra oyuncu, yazar ve müzisyen Nilüfer Açıkalın, Belgesel Sinemacılar Birliği Başkanı Bahriye Kabadayı, besteci Garo Mafyan ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Kabadayı yer alacak. Uluslararası Yarışma’da En İyi Film, Jüri Özel Ödülü ve En İyi Özgün Müzik ödüllerini, Ulusal Yarışma’da En İyi Film, Jüri Özel Ödülü, En İyi Oyunculuk Performansı, En İyi Özgün Müzik, En İyi Ses Tasarımı ve En İyi Film Şarkısı ödüllerini kazanan sanatçılara Kristal Flamingo ödülleri verilecek.

Festivalde ana jürinin yanı sıra Film Yönetmenleri Derneği (FİLM-YÖN), Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ve İzmir Kent Konseyi jüri üyeleri, Ulusal Yarışma’da izleyecekleri filmleri değerlendirecek. Ayrıca, yedi kişilik bir jüri de yılın en başarılı dizi müziklerini seçecek.

Festivalde yarışma dışı bölümler
Özel gösterimler, Onur Ödülü ve Kültürlerarası Sanat Başarı Ödülü’nü alan sanatçıların filmleri, Anılarına bölümünde Nedim Otyam ve Ayla Algan, Ustalara Saygı bölümünde Wenders ve arkadaşları, Sinemacı Portreleri, Üç Kıtadan Üç Film, Sınır Tanımayan Sinema, Müzik ve Yaşam ve Her Yaştan Çocuklar için Canlandırma Sineması.

4.İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’nin ‘Sınır Tanımayan Sinema’ bölümünde ülkeleri dışında yaşayan İranlı, Filistinli, Hintli yönetmenlerin filmleri gösterilecek, belgesel sinema ve sinemamızda film müziğinin öncüsü Nedim Otyam üstüne söyleşiler gerçekleştirilecek.

Ücretsiz gösterimler
Gösterim mekânları, İstinyePark Teras Renk Sinemaları, Fransız Kültür Merkezi, İzmir Sanat Merkezi ve İzmir Kültür Sanat Fabrikası olacak. İzmir Sanat Merkezi’nde merhum usta karikatürist Necati Abacı’nın “Sanatçı Portreleri” sergisi, İstinyePark Teras’ta ise Esat Erçetingöz’ün İzmir’in Flamingoları adlı dijital sergisi yer alacak.

2 Kasım 21.00’de İstinyePark Teras PGM’deki Takıntılar Galası dışındaki tüm gösterimler ücretsiz gösterilecek. Çocuklara yönelik iki yapım dışındaki filmler 18+ yaş uygulamasına tabi olacak. Program ayrıntılarına İzmir Büyükşehir Belediyesi web sitesinden ve festivalin sosyal medya hesaplarından (ifmfest) ulaşılabilecek.

Uluslararası Yarışma filmleri
Cem Karaca’nın Gözyaşları/Yüksel Aksu/Türkiye, 2023; Ellerim Mutluluk Dolu-Cziffra 100 Yaşında/Tele van a két kezem boldogsággal-George Cziffra 100 Gyártási év/My Hands are Full of Happiness/Petrovics Eszter/Macaristan, 2023; Gloria/Margherita Vicario/İtalya, İsviçre, 2024; Herkesin Sevgilisi/Everybody Loves Touda/Nabil Ayouch/Fas, Fransa, Danimarka, İsveç, Norveç, 2024; Melodi/Melody/Behrouz Sebt Rasoul/Tacikistan, İran, B. Krallık, 2023; Piyanisti Vurdular/They Shot the Piano Player/Fernando Trueba, Javier Mariscal/İspanya, Fransa, Hollanda, Portekiz, Peru, 2023; Pianoforte / Jakub Piatek/Polonya, 2023; Stella: Bir Yaşam/Stella: A Life/Kilian Riedhof/Avusturya, İsviçre, Birleşik Krallık, Almanya, 2023; Hayallerin Gölgesinde/Im Schatten der Traumen/In the Shadows of Dreans/Martin Witz/İsviçre, Almanya, 2024.

Ulusal Yarışma filmleri
Bir Gün, 365 Saat/A Day, 365 Hours/Eylem Kaftan/Türkiye, Hırvatistan, 2023; Evcilik/Playhouse/Ümit Ünal/Türkiye, 2024; Döngü/Cycle/Erkan Tahhuşoğlu/Türkiye, Kosova, 2024; Faruk / Aslı Özge/Fransa, Almanya, Türkiye, 2024; Gülizar/Belkıs Bayrak/Kosova, Türkiye, 2024; Hakkı/Hikmet Kerem Özcan/Türkiye, 2024; Kayıtsız/Unfeeling/Özlem Çıngırlar/Türkiye, 2024; Mukadderat/Destiny/Nadim Güç/ Türkiye, 2024; Parmaklıklar Ardında İki Kadın/Two Women Behind Bars/ Mehmet Eryılmaz/Türkiye, 2024.

Evet, bu festival kaçmaz. Sanatseverler, sinema ve film müzik tutkunları yanında üniversitelileri beş gün boyunca festivalin renkli etkinlikleri bekliyor. Okurlarımı da tabii… Bu arada, 26 Ekim-3 Kasım arasında da Fuar İzmir’de İZKİTAP’ın 4. kez düzenlediği kitap fuarı var. Yani, İzmir eş zamanlı olarak iki sanat-kültür olayını birden yaşayacak. Kitaplar, filmler, film müzikleri, paneller ve konferanslarla dolu dolu bir hafta İzmirlileri bekliyor.

Muzaffer Ayhan Kara

Diğer Yazarlar