Cuma, Ekim 25, 2024

KOSGEB, KOBİ’lere destek programları sunuyor

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) iş süreçlerinin geliştirilmesi, rekabet güçlerinin yükseltilmesi ve ekonomideki paylarının artırılması amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve bankalar iş birliğiyle hayata geçirilen KOSGEB ‘KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı’ yürürlüğe alındı. Bu kapsamda Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından İzmir İnovasyon Merkezi (İzQ)’da KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Akdaş, EBRD KOBİ Finansmanı & Kalkınma Grubu Kıdemli Bölge Yöneticisi Serpil Çetinçift, KOSGEB Finans Direktörü Ömer Çağrı Özdemir, Dijital Dönüşüm Lideri Ömer Cinpir, DDX danışmanı Tuba Ünlü ve İmalat sektöründe faaliyet gösteren işletmeler katıldı.


Dijitalleşme süreci verilen destekler bir itici güç oluşturuyor

Ekonomik koşulların hem ülke içinde hem de sınırların dışında oldukça zorlayıcı olduğunu belirten Akdaş, Jeopopitik risklerin, belirsizliklerin, yüksek enflasyonun yarattığı yüksek maliyetlerin; üretmek, ürettiğini satabilmek ve tüm bunların yanında dünyadaki gelişmelere eş zamanlı uyum sağlayabilmenin kolay olmadığını ifade etti. Akdaş, bu zorlu süreçte kobilerin dijitalleşme süreci  verilen desteklerin yol arkadaşlığı önemli bir itici güç olduğunu vurguladı. KOSGEB’in ürettiği destek programlarıyla rekabetin her geçen gün zorlaştığı bir dünyada kobilerin yanında olduğunu vurgulayan Akdaş, “KOSGEB’in Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve diğer bankalarda olan işbirliği sonucunda oluşan bu destek programını çok önemsiyoruz” ifadelerinde bulundu.


“En büyük sorun dijitalleşmenin yüksek maliyetiydi”  

EBSO’nun 2015 yılında ‘uyum sağlayamayan kaybedecek’ başlığı ile sanayi 4.0 kitabını yayınladığını ve 2017 yılında da bu kitabı revize ederek dijitalleşmeye dair önemli bir rehber sunduklarını aktaran Akdaş, “Bugün de sanayide dijitalleşme ve yapay zeka başlıklarından iki ayrı çalışma grubumuz aktif olarak odamızda çalışmalarını sürdürüyor. 2017 yılında hazırladığımız sanayi 4.0 eğilim anketinde şunu sormuştuk. Firmanızda dijitalleşmeyi artırma yönünde gördüğünüz en öncelikli zorluk nedir? Cevap dijitalleşmenin yüksek maliyette olmasıydı. Bir sonraki soru hükümetin özel teşvik ayırması halinde üretimde tam otomasyon, pazarlama ve operasyonel süreçlerde dijitalleşmeyi geçmeyi veya iyileştirmeyi düşünür müsünüz sorusuydu. Cevap yüzde 92 oranında evet. Sonraki yıllarda yaptığımız farklı anketlerimizde üyelerimizin dijitalleşme sürecini takip etmeye çalıştık” dedi.


“Makro boyutta düşünüldüğünde kaybeden ülkemiz oluyor”

İzmir Model Fabrikasını örnek gösteren Akdaş, firmaların verimliliğine ve dijitalleşmesine somut katkı koyan ve programları destekleyen KOSGEB’in yeni dönemde sözleşmeli firmalar dışında yeni firmalardan bu desteği çektiğini ifade etti.  Model fabrikadan hizmet almak isteyen ancak maliyetlerinden dolayı önceliği değiştiren firmaların bu taleplerini ötelemeye başladığını vurgulaya Akdaş, bu durumun sadece o firmaları etkilemediğini belirtti. Akdaş, “Hizmet alınamadığı için dijitalleşme süreci gecikiyor. Makro boyutta düşünüldüğünde kaybeden ülkemiz oluyor. Firmaların verimsiz çalışmaya devam etmesi zaman kaybı ve maddi kayıplara yol açıyor” diye konuştu. 

Akdaş, “İzmir Model Fabrikamızda KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu TUBİTAK akreditasyonu ile doğal dönüşüm danışmanlığını başlattığımızı da buradan duyurmak istiyorum” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM