Cuma, Kasım 8, 2024

Gastronomi dünyasının yıldızları Gastromasa’da

Türkiye ile dünya gastronomisi arasında köprü görevini sürdüren ve dünya gastronomi etkinlikleri içerisinde ilk iki sırada yer alan, bu yıl 9. kez düzenlenecek Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı, 13-14 Kasım 2024 tarihlerinde ‘Legacy & Menu’ teması çerçevesinde İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi’nde gastronomi tutkunlarını ağırlayacak. Gastromasa’nın kurucusu Sözen Group CEO’su Gökmen Sözen’in ev sahipliğinde gerçekleşecek IX. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı’nda, Gastromasa Hospitality, Gastromasa Bar ve Gastromasa Pastry konseptlerinde sektöre yön veren dünyaca ünlü gastronomi profesyonelleri bir araya gelecek.

Dünyaca ünlü 60 şef ve pastry şef, barista, sommelier ve miksolojist; Türkiye’den konusunda uzman 250 profesyonel konuşmacı, turizm ve ağırlama sektörünün en önemli yatırımcıları, gastronomi profesyonelleri, genel müdürler, F&B müdürleri, satın alma müdürleri gibi sektörle ilgili birçok isim IX. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı’nda yer alacaklar.


“Gastromasa Konferansı’nı dünya markası haline getirdik”

Bu yıl 9. kez düzenlenecek Gastromasa ile ilgili 4 Kasım 2024’te düzenlenen toplantıda bilgi veren Sözen Group CEO’su Gökmen Sözen, 13-14 Kasım’da gerçekleşecek konferansta temasına da taşıdıkları Türkiye’nin gastronomi mirasını dünya sahnesine çıkarma misyonunu sürdüreceklerini belirtti. Sözen, “25 yıldır gastronomi sektörüne emek veren biri olarak, Gastromasa Konferansı’nı gönül rahatlığıyla bir dünya markası haline getirdiğimizi söyleyebilirim. Geçen mayıs ayında Londra’da, ardından tekrar İstanbul’da her yıl dünya gastronomisinin başrol oyuncularını Gastromasa platformunda bir araya getiriyoruz. Güney Amerika’da da bir etkinlik gerçekleştirebiliriz. İstanbul’da 15 bin, Londra’da ise 3 bin ziyaretçiyle Gastromasa dünya gastronomisinin en önemli oyuncularından biri haline geldi” şeklinde konuştu.

Dünyadaki en büyük iki gastronomi konferansından biri olan Gastromasa’nın rakipleri İspanya ve İtalya’da olduğunu aktaran Sözen, “Türkiye’nin fine dining sektöründeki potansiyelini geliştirmek, genç Türk şeflere uluslararası staj imkanı sunmak ve ülkemizin zengin mutfak kültürünü dünya yıldızlarıyla buluşturmak gibi hedeflerimiz konusunda emin adımlarla ilerliyoruz. Gün geçtikçe lokalleşen Türkiye pazarını bu konferansla birlikte bir nebze olsun dünya ile buluşturuyoruz. Bu yıl ‘Miras’ temasını seçtik, çünkü Göbeklitepe’den Ege’deki Efes’e kadar ciddi bir tarihimiz var. Dünya çapındaki önemli fine dining şef restoranlarının tarihleriyle Türkiye tarihini bir köprü ile birleştirmemiz gerekiyor. Gastronomi turizmi için onlardan yararlanmalıyız” ifadelerine yer verdi.


“Yemek bizim yaşantımızın devamlılığını sağlamalı”

Türk Mutfağı Araştırmacısı ve Şef Vedat Başaran ise tanıtım toplantısında Gastromasa’nın Türkiye’deki gastronominin gelişmesine olan katkısına ve gastronomiyi geliştirme yollarına değindi. Başaran, “Türkiye’de gastronominin gelişmesi için şov yapan değil değer katan isimlere ihtiyaç var. Yemek bizim yaşantımızın devamlılığını sağlamalı. Geleneksel olanın yanı sıra, bilim- sanat nasıl ilerliyor bunu da göz önünde bulundurmalıyız. Rahmetli Tuğrul Şavkay, Refik Halit Karay, Ahmet Rasim gibi insanların başlatmış olduğu sürecin yanında bu düşünce tarzını hayatımıza ve yeni nesile aktarmalıyız. Yaratan, geliştiren ve ihtiyacı gelecekte tanımlayan şefler gerekiyor. Gastromasa, bu düşüncenin taşıyıcısı olarak Türkiye’yi dünya gastronomi sahnesinde güçlü bir şekilde temsil eden bir platform haline geldi. 


Menülerin zenginliği ve hikayelerini paylaşılacak

Dünyaca ünlü şefler Gastromasa Konferansında ‘Legacy & Menu- Miras&Menü’ teması çerçevesinde restoranları ve mutfakları için önem taşıyan ve bu yıl konferansın temasını oluşturan gastronomi miraslarının ve menülerinin zenginliğini, hikayelerini paylaşacaklar. Menülerini hazırlarken ilham aldıkları noktaları, menü yaratıcılığının bir restoran için önemini, mutfaklarının gelişimini ve dünya gastronomisindeki trendleri anlatacaklar. Bazı şefler de kendi özel menüleriyle demolar yaparak Haliç Auditorium’da düzenlenecek Gastromasa Konferansı’na renk katacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM