Perşembe, Aralık 12, 2024

Dijitalleşme, matbaacılığın ömrünü kısalttı

Yolcu, “Ambalaj üretimi odaklı gelişebilen matbaalar ayakta kalır” dedi

MERT UYGUNER

Matbaacılık sektörü, son yıllarda yaşanan maliyet artışı, enflasyon ve dijitalleşmenin getirdiği daralma yüzünden birçok sektör gibi büyük sorunlar yaşıyor. Ticari matbaacılığın, iş alanının gün geçtikçe azaldığını, özellikle dijital üretimin matbaacılık sektörünün işini düşürdüğünü belirten İzmir Ticaret Odası (İZTO) Matbaacılık Grubu Meclis üyesi Sinan Yolcu, matbaacılık sektörünün geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sektörün geleceğini iyi görmediğini belirten Yolcu, dijitalleşmenin artmasıyla beraber matbaacılık sektöründe geleceğin kendisine umut vermediğini paylaştı. Yolcu, “Matbaacılık sektörü, önümüzdeki 5-10 sene içerisinde daralacak. Ticari matbaacılık, yok olmak üzere olan sektörlerden ama aynı makinelerle, ambalaj üretimi odaklı gelişebilen matbaalar ayakta kalır” ifadelerine yer verdi.

Dijitalleşmenin matbaacılık sektörünü kötü yönde etkilediğini belirten Yolcu, dijitalleşmeden önce birçok sektörün ürünlerini kataloglarla tanıttıklarını ve bu süreçte matbaaların iş yaptığını aktardı. Yolcu, “Şu anda katalogların dijitalleşmesi matbaacılığın iş gücünü azalttı. Dijital katalog kullanıldığı zaman matbaa katalog basmaz. Sadece matbaa kültürünü benimseyen ve dijitallikten uzak insanlar için üretim yapılır. Normalde , 5 bin tane yapılan katalog şu an 50-100 tane yapıyor” diye konuştu.


“Lojistikte ciddi bir maliyet var”

Yolcu, bütün üretim sektörlerinde olduğu gibi matbaacılık sektöründe de elektrik, işçilik ve sigorta maliyetlerinin en büyük gider kalemleri olduğunu ve hepsi gün geçtikçe yükseldiğini belirtti. Dövizin pahalılığının da maliyeti yükseldiğini söyleyen Yolcu, lojistik ve dağıtım ile ilgili “Lojistikte ciddi bir maliyet var. Dönemsel olarak uzak doğudan gelen ithal ürünlerin nakliye ücretleri çok yükseliyor. Bu durum ülke içinde de geçerli, İstanbul’dan bir palet buraya 2 bin-2 bin 500 TL’ye geliyor. Her şeyi de İzmir’de temin etme şansımız yok” dedi. Sektörün bir diğer sorununun rekabet olduğunu ifade eden Yolcu, “Sektörde hesap ve maliyet çıkarmayı bilmeyen çok fazla firma var. Bu durum gün geçtikçe sektördeki karlılığı düşürüyor” diye konuştu.


Matbaacılıkta çalışan eleman sayısı azaldı

Matbaacılık sektöründe azalan işgücüne de değinen Yolcu, artan maliyetler ve diğer sektörel sorunlardan dolayı işin teknik boyutunda çalışan eleman sayısının azaldığını söyledi. Yolcu,  geçen sene gerçekleşen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında ticari basım yapan matbaalarda birçok insanın emekli olarak sektörden çıktığını belirtti. Ticari alanda çalışan matbaaların, dijitalleşen iş modeli sonucunda, azalan iş gücünden çok etkilenmediğini aktaran Yolcu, ambalaj üretimi alanında kalifiye işçi sıkıntısı olduğunu da belirtti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM