Cuma, Aralık 27, 2024

Kasaplar kestirilecek hayvan bulamıyor

Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON), sonbaharın ilk haftası için kombinalardan ve kesimhanelerden alınan yağsız dana ve yağsız kuzunun kilogram fiyat tablosunu açıkladı. UKON’a göre, yağsız dana bıçak kesim fiyatı son bir haftada ortalama 6,5 TL artarak kilosu 238,61 TL’ye yükseldi. Yağsız kuzu bıçak kesim fiyatı ise ortalamada 8,8 TL artışla kilosu 203 TL’ye dayandı. Et ve Süt Kurumu (ESK) hariç bölge ortalama fiyatlarında Ege Bölgesi’ndeki fiyatlar ülke ortalamasından daha yüksek seyrederken, dana bıçak 242,50 TL, kuzu bıçak ise 209,20 TL oldu. UKON’un fiyat tablosunu değerlendiren İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, “Kestirilecek hayvan bulmakta zorlanıyoruz” dedi.


“İthalat dengeleri alt üst edecek”

Üreticinin hayvan kestirmekten kaçınmasını güncel fiyatlara bağlayan Şenkara, “Dana bıçak fiyatı bir dönem 260 TL’ye kadar çıktı. Daha sonra Et ve Süt Kurumu’nun müdahalesiyle bu fiyatlarda 210 TL’ye kadar bir gerileme görüldü. Bu da esasında üreticinin telaşa kapılmasından dolayı bir düşüştü. İthalat dengeleri alt üst edecek. ‘Ben hayvan bakmayı bırakıyorum’ diyenler bu fiyatlardan mal kestirdi. Şuanda üretimi devam ettiren besicimiz, tamamen hala geleceğe yönelik ümitli olduklarından ötürü hayvanlarını yetiştirmeye devam ediyorlar” şeklinde ifade etti.


“Her ilin arz-talep dengesi farklı”

Et piyasasının stabil bir piyasa olmadığını, hayvanın cinsine ve bulunduğu bölgeye göre fiyatlandırıldığını dile getiren Şenkara, “Her ilin arz-talep dengesi farklıdır. Ege Bölgesindeki sorun da buradan kaynaklanıyor. Üretici bu fiyatlardan dahi ürününü elinden çıkarmak istemiyor. Üretici 15-18 ay boyunca, hayvan kesimlik kıvama gelene kadar bakıyor. Bugün haliyle bamya 100 TL’yken, barbunyanın düşmüş fiyatı 70 TL’yken üretici de uygun fiyattan hayvanını elinden çıkarmak istemiyor” cümlelerine yer verdi.


“Et fiyatını sabit tutmak sürdürülebilir değil”

Üreticinin mera olan bölgelerde yem gideri daha düşük olduğu için daha uygun fiyatlı mal sunabildiğini de belirten Şenkara, “Bugün hiç kimse zararına ürününü satmak istemez. Üretici, hayvan 260 TL iken yetiştirmek üzere satın alacak, ESK ithalle baskı kuracak; 190 TL’den sat diyecek. O adam bu işi bir daha yapar mı? ESK’nın yapmış olduğunu desteklemiyorum dersem hata olur. Eğer ki ESK bu hamleyi yapmamış olsaydı şuanda 400 TL bandında olan kıymayı 600 TL’ye satıyor olurduk. En azından, fiyat baskılaması açısından geçici süre de olsa başarı olmuş bir hamle. Ama bize geçici çözümlerden ziyade, kalıcı çözümler lazım. Her şeyin yükseldiği bir ortamda etin fiyatını sabit tutmak ne kadar sürdürülebilir olur onu tartışmamız gerekiyor” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM