Cuma, Aralık 27, 2024

Teknofest İzmir’de sivil teknoloji rüzgarı esecek

Dünyanın sayılı teknoloji ve havacılık festivallerinden olan Teknofest 27 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında, üçüncü kez İzmirlilerle buluşuyor. Çiğli Havalimanı’nda gerçekleşecek Teknofest İzmir’de havacılık ve uzay tutkunları bir araya gelirken, havacılık gösterileri, sergiler, zirveler ve atölye çalışmaları gibi çeşitli etkinlikler de beş gün boyunca festivalde yer alacak. Gençleri teknoloji ve havacılıkla buluşturan Teknofest’te, geleceğin mühendisleri, pilotları ve teknoloji liderleri de tanışma ve deneyim kazanma şansı elde edecekler.

Teknofest İzmir öncesinde; makine, imalat ve savunma sanayi şirketi Baykar Teknoloji’nin ve İzmir’le buluşmaya hazırlanan Teknofest’in Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sabancı Kültür Sarayı’nda öğrencilerle buluştu. Teknofest yarışmalarında savunma sanayinin artık ufak kaldığını söyleyen Bayraktar, “Yüzde 90’ından daha fazlası sivil alandaki yarışmalar. Sağlıktan yapay zekadan tutun da akıllı enerji teknolojilerine, bunun yanında biyoteknoloji inovasyonundan modern uydu yarışmalarına, roket tasarımına kadar çok geniş bir yelpazede yarışmaya katılım sağlandı” dedi.


“2023’de 1 milyon öğrenci yarışmalara katıldı”

DEÜ’nün, Teknofest’in ilk yılından itibaren festivalin yol arkadaşı olduğuna da dikkat çeken Bayraktar, “Yarışmamızda katılım 20 bin öğrenciyle başlamıştı.

Sonrasında 50 bin, 100 bin, 200 bin, 600 bin ve 2023’de 1 milyon öğrenci yarışmalara katıldı. Cumhuriyet’in 100’üncü yılına yaraşır şekilde Teknofest’i üçüncü kez İzmir’de düzenleyeceğiz” şeklinde ifade etti. Sunumunda Baykar’ın gelişimine ve mevcut duruma dair bilgiler veren Bayraktar, “Teknolojide paradigma dönüşümleri bir sörf dalgasına benziyor. Bizim başarımızda da bir konuya erkenden başlamak yatıyor. Yükselen bir dalgayı önden görüp geleceğin teknolojisine bir anlamda bugünden hazır olmak, insansız hava araçlarındaki başarının temelini oluşturuyor. Bayraktar T2 şuanda dünyanın en meşhur silahlı insansız hava aracı. Kendisine en yakın ABD’li rakibinden 5 kat daha fazla kullanılıyor. 2022’de de dünyada ilk kez insansız savaş uçağını test ettik. İnsanlı savaş uçağı devri bitiyor. Dünyada bundan sonra geliştirilen savaş uçakları insansız olacak” diye konuştu.


Prof. Dr. Otar: Teknofest hem gençlere çağrı hem sektöre moral

Yerli ve milli teknoloji prensibinin yükseköğretim kurumlarına önemli sorumluluklar yüklediğini ifade eden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Otar ise “Ekonomide dışa bağımlılığın azaltılması milli teknoloji hamlesinin toplum tarafından desteklenmesine bağlı” dedi. Prof. Dr. Otar, “Küresel rekabetin olduğu, milyarlarca dolar kazanç payının kurulduğu, nitelikli insan gücünün ve istihdamın öne çıktığı bu alanda atılacak her adım Türkiye için değerli. Bu noktada Türkiye yüzyılı vizyonuna uygun hareket etmek tercih değil gereklilik. Havacılık ve uzay teknolojileri bu alana gönül veren girişimcilerin, kurumların ve üniversitelerin omuzlarında yükselmeli. Bu bağlamda Teknofest’in düzenlenmesi hem gençlere çağrı hem de sektöre moral niteliğinde. Teknofest’in kurumsal paydaşı olan üniversitemiz, öğrencileri ve insanları ile buradaki etkinlikleri ilgiyle takip etmekte. Rektörlük olarak, araştırma üniversitemize birçok yatırımı ve projeyi hayata geçirmek üzere çalışmalara devam ediyoruz” cümlelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM