Cumartesi, Eylül 27, 2025

Hizmet bölgesine 120 milyar TL’lik katma değer

Dicle Elektrik, faaliyet gösterdiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan altı ildeki yatırımlarının açılışlarını DicleFest etkinliğiyle yapıyor. Bugüne kadar bölgeye 60 milyar TL’nin üzerinde yatırımda bulunan Dicle Elektrik, önümüzdeki 5 yılda bölgeye 60 milyar TL daha yatırım yapmayı hedefliyor.

Şu ana kadar Siirt’in elektrik altyapısı için 4 milyar TL’lik yatırımı yapan Dicle Elektrik, önümüzdeki yıllar için de 2,5 milyar TL’lik ek yatırım planlıyor. Hizmet bölgesinin en az kayıp kaçak oranına sahip ili olan Siirt şehir merkezinde kaçak elektrik kullanımı yüzde 26’dan yüzde 3’e kadar düşerek, Türkiye ortalamasının altına indi.


“Bölgeye yaptığımız yatırım miktarı 120 milyar TL’yi aşacak”

Dicle Elektrik’in yatırımlarıyla ilgili bilgiler veren Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, dağıtım bölgeleri olan Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’a 2013’ten bu yana 60 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirdiklerinin altını çizerek şunları söyledi: “Hizmete başladığımız günden bu yana akıllı şebeke dönüşümünden kırsal alan yatırımlarına, yenilemeden aydınlatma projelerine kadar geniş bir alanda yıllık ortalama yatırım tutarımızı yaklaşık 10 kat arttırdık. Yatırım bütçemizdeki en büyük payı %25 ile akıllı şebeke projelerimiz oluşturdu. Ayrıca 8 bini aşkın çalışanımızla bölgenin en büyük istihdam sağlayan şirketlerden biri olduk. Mevcut yatırımlarımıza ek olarak önümüzdeki beş yılda yapacağımız 60 milyar TL’yi aşkın yatırımla birlikte toplam katkımız 120 milyar TL’yi aşmış olacak.” 


“En az kayıp kaçak oranı Siirt’te”

Hizmet verdikleri iller arasında en az kayıp kaçak oranının Siirt’te olduğunu belirterek, Siirt’in elektrik altyapısına yapılan yatırımların katlanarak arttığını vurgulayan Arvas, “Özelleştirme öncesi yıllık ortalama yatırım tutarı 54 milyon TL iken bugün 307 milyon TL. Bu artışla birlikte şehir genelinde toplamda 4 milyar TL’lik yatırımı hayata geçirdik. Sadece son üç yılda 1,6 milyar TL’nin üzerinde yatırım gerçekleştirdik.  Şehir ve ilçelerde iletken, pano, direk, trafo ve sayaç yenilemeleriyle altyapıyı büyük ölçüde yeniledik. Şehir merkezinden köylerine kadar şebeke dönüşüm oranını yüzde 100’e yaklaştırdık.

Bu yatırımlarımızın karşılığı olarak bugün Siirt, hizmet bölgemiz içerisinde en az kayıp kaçak oranına sahip il olmayı başardı. Siirt merkezinde yüzde 26 olan kayıp-kaçak oranı, günümüzde Türkiye ortalamasının da altına inerek yüzde 3’e düştü. Bu sonucun sadece bizim için değil, ülkemiz için de çok önemli bir başarı hikâyesi olduğunu düşünüyoruz” dedi.


Siirt kırsalına 2,5 milyar TL tutarında yatırım yapılacak

Dicle Elektrik, kırsal bölgelerde de altyapı dönüşümünü hız kesmeden sürdürüyor. 2013-2025 yılları arasında Siirt kırsalında 106 köyde yapılan yenileme çalışmaları için yaklaşık 700 milyon TL yatırım yapıldı. Şirket, önümüzdeki 10 yıl içerisinde ise kırsal alan akıllı şebeke dönüşümüne yönelik 382 projeye 2,5 milyar TL yatırım yapmayı planlıyor. Bu projelerle elektriğe erişimin kalitesi artırılacak ve dijitalleşme kırsalda da hissedilecek.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM