Pazartesi, Aralık 9, 2024

Vücudumuza yapabileceğimiz dört iyilik

Sağlıklı bir yaşam için en önemli adımların başında vücudumuza iyi bakmak geliyor. Dinç ve sağlam vücut, kaliteli bir yaşam sunmasının yanı sıra ruh sağlığı için de önem arz ediyor. Kişiye sağladığı enerji ile mutluluğun temelini oluşturuyor. Yaşanılan en ufak kırgınlık ya da halsizliğin gün içinde çevre tarafından fark edilmesi bile vücut ve ruh sağlığının birbirine bağlı olduğunun en temel örneğini oluşturuyor. Ayrıca vücutta olan bazı hastalıklar agresifliğe neden oluyor. Tüm bu etkenler günlük yaşantımızı olumsuz etkiliyor. Bu nedenle günlük yaşantımızda küçükte olsa bazı detaylara dikkat etmek, vücudumuza iyi davranmak yaşam kalitemiz açısından büyük role sahip oluyor. Uzmanlar ise vücudumuza iyi bakmak adına birkaç kilit detaylara değiniyor.


Düzenli egzersiz yapmak

İnsan vücudu sürekli harekete ihtiyacı olan bir yapıya sahip. Bu nedenle hareketsiz bir yaşam tarzı obezite gibi birçok hastalığa neden oluyor. Memorial Hastanesi’nin resmi sayfasında yer alan verilere göre, haftada 5 gün 30-45 dakika arası yapılan tempolu yürüyüşlerin fazla kilolar ile mücadelede büyük etkisi olduğunu gösteriyor. Vücutta kan dolaşımına iyi gelen yürüyüş kalp- damar ve beyin- damar hastalıkları ile ilgili de riskleri azaltıyor. Yürüyüş sonrasında ise esneme ve gerdirme hareketleri vücudunuzdaki bütün kasları daha aktif ve sağlıklı bir hale getirebilmeyi sağlıyor. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu köşe yazısında ise ‘paslanmamak için her gün 5 bin adım, yağlanmamak için her gün 7 bin 500 adım ve iyi yaşlanmak için her gün 10 bin adım atılması’ gerektiğini vurguluyor.

Sağlıklı beslenmek

Vücudumuz yediklerimizden oldukça etkileniyor. Özellikle yaz günlerinde yağlı yemekler yemek hazmı zorlaştırıyor ve şişkinliğe neden oluyor. Avrasya Hastanesi’nin resmi sayfasında tuz ile araya mesafe koymak, mevsim sebze ve meyvelerini tüketmek, kızartma ve ızgara gibi yiyeceklerden uzak durmak gerektiğinin altı çiziliyor. Ayrıca kolesterolün vücuttan atılmasını sağlayan baklagilleri bol tüketmek, kan şekeri dengesini ayarlamak için çok şekerli meyvelerden uzak durmak, tok tutan ve lifli olması sebebiyle sindirimi kolaylaştıran yulaf ezmesi tüketmek, ter ile vücuttan atılan mineralleri yerine koymak için doğal soda içmek ve tatlı tercihinizi şerbetli tatlılar yerine dondurmadan yana kullanmak tavsiye ediliyor.

Yeterli uyumak

Vücudumuz, yemek ve su gibi uyumaya da ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle düzenli uyumak sağlık için önemli bir yer alıyor. Hisar Hospital’in resmi sayfasındaki bilgilere göre, sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişiyor. Yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekiyor. Ayrıca, süre olarak daha az uyuyan bir kişinin, fazla uyuyana göre kendini daha dinlenmiş hissetmesinin sebepleri arasında, kaliteli uyumasının rolü yer alıyor. İleri yaşlarda, vücut işlevleri yavaşladığı ve gün içinde hareketlilik süresi azaldığı için uyku süreleri de kısalıyor. Stresli ve uzun süre sıkıntıdan kurtulamayan insanların daha fazla uyuduğu, hayata olumlu bakan, iyimser, neşeli, kendisiyle barışık olanların daha az uykuyla yetindiği gözlemlenmiş.

Alkol ve sigara gibi ürünlerden uzak durmak

Sağlık için büyük tehlike oluşturan tütün ve alkol ürünlerinden uzak durmakta büyük fayda var. Medicalpark Hastanesi’nin sitesinde yer alan bilgilere göre, bu tür ürünler kanser, kalp hastalığı, akciğer hastalığı ve diğer birçok sağlık sorununun en önemli risk faktörlerinden biri. Tütün ve alkol ürünlerini bırakmak, bu riskleri azaltmanın en iyi yolu.

Merve Ağrıç

Diğer Yazarlar