Cumartesi, Temmuz 27, 2024

“Depremden etkilenen illere temiz içme suyu temin etmeye devam ediyoruz”

Tarım Orman Bakanı İbrahim Yumaklı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Depremden etkilenen illerimizde vatandaşlarımızın temiz içme ve kullanma suyuna kavuşması için çalışmalarımız ilk andan itibaren aralıksız sürüyor”dedi

6 Şubat’ta yaşanan ve büyük yıkım yaratan Kahramanmaraş depreminin ardından 11 ilde büyük zarar oluşmuştu. Yaşanan yıkımın ardından deprem bölgesinde iyileştirme çalışmaları sürmeye devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen illere temiz içme ve kullanma suyu sağlanabilmesi için çalışmaları sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, depremden etkilenen illerde içme suyu projelerini ivedilikle tamamlayarak vatandaşların hizmetine sunmaya devam ettiklerini belirtti.


Deprem bölgesine toplamda 93 kuyu açıldı

Bakan Yumaklı, deprem bölgesiyle ilgili, “Depremlerden etkilenen yerlerde zarar gören içme ve kullanma suyu hatlarının onarımı için DSİ tarafından başlatılan çalışmaların büyük bölümü tamamlanırken, sürdürülen projelerin de kısa sürede tamamlanması planlanıyor. DSİ’nin çalışmalarıyla içme suyu kaynakları, iletim hatları, arıtma tesisleri, depo bağlantı hatları ve depolarda oluşan hasarlar giderildi. Böylece il ve ilçelerin depolarına kadar arıtılmış içme suyu iletildi. Ayrıca, İLBANK ve su kanal idarelerinin sorumluluğundaki şehir şebekelerinde oluşan arızalara da bakım, onarım ve malzeme desteği sağlandı. İçme, kullanma ve sulama ihtiyacının karşılanması için DSİ sondaj makineleri ile Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman’da toplam 93 kuyu açıldı. Bu kuyulardan 500 bin kişiye günde 165 bin 715 ton içme suyu ve 556 hektar alanı sulayacak sulama suyu sağlanıyor. Bunların dışında, 19 kuyunun açılması için de çalışmalar devam ediyor. Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Elazığ ve Diyarbakır’da 515 adet kooperatif kuyusunun deprem sonrası durumları kontrol edilirken diğerlerinin kontrol çalışmaları da sürüyor”dedi.

Deprem bölgesine yapılan destekler hakkında bilgi veren Bakan Yumaklı, “DSİ deprem bölgesinde İLBANK ve su kanal idarelerinin yürüttüğü çalışmalara da bakım, onarım ve malzeme desteği sağlıyor. Bu kapsamda verilen destekler şöyle:

  • Hatay il merkezinde isale hattı için malzeme desteği sağlandı. Harbiye kaynakları ve Büyük Karaçay Barajı’ndan alınan sular il merkezine kadar ulaştırıldı. Depremden dolayı yıkılan binalar ve benzeri hasarlar sebebiyle şebekeye su verilemezken çadır kentlere ve şehre, kurulan musluklardan içme suyu temin edildi.
  • Hatay merkez ilçeleri ve Samandağ’da İller Bankası ve Belediye tarafından yaptırılan, bölgeye içme suyu temini sağlanan arıtma tesisi ile 5000 metreküplük depo arasındaki çelik boru için malzeme temini sağlandı.
  • Adıyaman il merkezi ve Tut ilçesinde iletim hattındaki arıza giderildi.
  • Adıyaman il merkezi-Gürlevik iletim hattında arızalar giderildi, malzeme temin edildi.
  • Adıyaman il merkezinde 600 konteynerlik sahanın içme suyu ve kanalizasyon hatları yapıldı.
  • Adıyaman Besni Gölbaşı iletim hattında özel idarece yapılan eski hatta arızalar giderildi.
  • Adıyaman Recep içme suyu iletim hattındaki arızalar giderildi, Sincik yerleşimi için malzeme temin edildi, DSİ yüklenicisi tarafından imalatı tamamlandı.
  • Gaziantep Düzbağ isale hattının tamiri için malzeme temin edildi. Ayrıca, Gaziantep ve ilçelerinin içme suyu sistemi tamiratları için ekipman sağlandı.
  • İller Bankası tarafından yapılan Hatay’ın Hassa ilçesine içme suyu temini sağlayan isale hattında onarımlar gerçekleştirilerek ana hattaki arıza giderildi ve böylece suyun ilçe merkezindeki depolara iletilmesi sağlandı. İlçenin büyük mahalleleri olan Ardıçlı, Akbez ve Aktepe mahallelerini besleyen kuyular aktif hale getirilerek içme suyu sorunu çözüldü.
  • İçme suyunun farklı noktalardan temin edildiği Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde, deprem nedeniyle oluşan patlaklara, şebekeye ilave çeşmeler takılmasıyla yoluyla müdahalede bulunuldu, suyun ulaşamadığı yerlere de tankerlerle destek verildi.
  • Depremin etkilediği illerde ayrıca konteyner kentlerin ihtiyaçlarının karşılanması için projeler yürütülüyor. Bu kapsamda, Kahramanmaraş’ta özellikle konteyner kentlerin içme suyu kuyuları bağlantı hatlarının yapılması için çalışmalar sürüyor. Çalışma Onikişubat, Dulkadiroğlu ve Türkoğlu ilçe merkezlerinin içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarının teminine yönelik DSİ tarafından açılan 14 adet sondaj kuyusu ile açılması çalışmaları süren sondaj kuyularının terfi hattı, elektrik ve mekanik tesisatları ile bağlantı hatlarının yapılmasını kapsıyor.
  • Ayrıca, Kahramanmaraş’ın acil içme suyu ihtiyacının kısa dönemde Erkenez kaynağından karşılanması amacıyla içme suyu temini ve isale hattı yapımı projeleri için çalışmalar devam ediyor.

“Afetzede vatandaşlara hizmet sunmaya devam ediyoruz”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Depremden etkilenen illerimizde vatandaşlarımızın temiz içme ve kullanma suyuna kavuşması için çalışmalarımız ilk andan itibaren aralıksız sürüyor.” ifadelerini kullandı.

Yumaklı, Bakanlık olarak bölgedeki içme suyu projelerini ivedilikle tamamlayarak afetzede vatandaşların hizmetine sunmaya devam ettiklerini belirtti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM