Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Tercihlerde dönemlerinde kararsızlığın çözümü ‘Kariyer Testi’ oldu

Üsküdar Üniversitesi kariyer testi Ece Tözeniş

Üniversite için tercih maratonu başladı. Öğrenciler yetenek ve becerilerine göre seçtiği bölümün kendine uygun olduğunu, henüz bir karar vermemiş olanların sayısı tercih döneminde daha da artış gösteriyor. Bu dönemde kararsız olanların en çok uyguladığı yöntem ise kariyer testleri oldu. 2015’ten bu yana uygulanan Kariyer Testi, bugüne kadar 1 milyon 417 bin 670 kişinin meslek seçiminde karar vermesinde önemli bir yol gösterici oldu. Kişinin başarılı olabileceği alanları belirleyen Kariyer Testi’ni son bir ayda ise geleceğine yön vermek üzere 15 bin 885 kişi çözdü.

Kariyer Testi’nin meslek seçiminde önemine dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Tercih ve Kariyer Danışmanı Uzm. Psikolojik Danışman Ece Tözeniş Kariyer Testi ile adayların ileride pişman olabilecekleri meslek ve alan seçiminin önüne de geçilmiş olduğunu söyledi. Tözeniş, “Her yıl üniversite sınavına giren aday sayısının yaklaşık yüzde 20’si daha önce üniversiteye yerleşmiş, bir üniversiteyi bitirmiş ya da üniversiteden kaydını sildirmiş öğrencilerden oluşuyor. Kişilik özelliklerimize, ilgilerimize, yeteneklerimize uygun olmayan meslek seçimleri sonucu pişmanlık yaşayan öğrenciler tekrardan sınava hazırlanarak kendileri için daha uygun olan bölümü bulmaya çalışıyorlar.” dedi. 

Tercih seçiminde içinde şüphe olanların kariyeri testi sayesinde içinde şüphe kalmadığını söyleyen Tözeniş “Bu öğrenciler belki ilk sıralara kendi hayallerini yazdılar ya da yakın çevrelerinin hayallerini gerçekleştirdiler. Kalan yüzdelikteki öğrenciler ise belki istedikleri bölümlere yerleştiler ama belki de sadece bir üniversiteye kayıt olmak için  istemedikleri bölümleri yazdılar.” diyerek, içlerinde şüphe olan öğrencileri kariyer testine yönlendirdi.

Tözeniş ayrıca, Kariyer Testi’ne https://uskudar.edu.tr/tr/kariyer-testi linkinden ulaşılabildiğini ve sonuçların Üsküdar Üniversitesi kariyer danışmanlarıyla online olarak da değerlendirilebildiğini sözlerine ekledi.


İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM