Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Bebeklerin ağız sağlığı için dikkat!

Bebeklikten çocukluğa geçişte ağızdaki dişlerin de tamamlanmasıyla diş sağlığı konusu ailelerde öncelik kazanıyor. Bebeklerin ağız sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Diş Hekimi Zafer Kazak ailelere önerilerde bulundu.

Çocukların ağzını temizlemek için dişlerinin çıkmasını beklenmemesi gerektiğini söyleyen Kazak, “Bebeğin doğduğundan itibaren diş etlerini gazlı bez veya temizleme mendilleri ile temizlememiz gerekli. Parmak fırçası şeklindeki temizleyiciler diş etlerini temizlemenin yanında dişleri çıkarken bebeğin rahatlamasını da sağlayabilir” dedi.


“İlk dişlerin ağızda görünmesi 6 – 8 ay arası”

Amerikan Pedodonti Derneği’nin çocuklar için ilk diş hekimi randevusunun 1 yaş civarında yapılması gerektiğini söyleyen Kazak, “Genellikle ilk dişlerin ağızda görünmesi 6 – 8 ay arasında. Bebeklerin ilk dişinin ağızda göründüğü bu zaman aralığı diş hekimi ile tanışması için en uygun zaman. Erken yaşta ve sadece kontrol için diş hekimi ziyareti hayatı boyunca eğlenceli bir aktivite olmasını sağlayacak” diye konuştu.


“Folik asit ve c vitamini diş etlerinin sağlığı için bebeğe destek sağlar”

Bebeklerin sağlıklı gelişimi için genellikle 6 ay civarı anne sütünün yanında katı gıdalara geçiş yapılması önerildiğini ifade eden Kazak, “Bu dönemde ailenin seçeceği sağlıklı yiyecekler vücut gelişiminin yanında sağlıklı bir gülümsemeye sahip olmasını da sağlayabilir. Çocukların katı gıdalara ilk geçişinde avokado gibi yumuşak gıdalar tercih edilebilir. Avokado içeriğinde bulunan bol miktarda folik asit ve c vitamini ile diş etlerinin sağlığı için bebeğe destek sağlayacak. Yoğurt ideal bir besin. Yoğurtun en önemli avantajı süt gibi sindirim sorunu oluşturmaması. Ayrıca bebeğinizin alacağı en önemli Ca kaynağı” sözlerine yer verdi.

Dişlerin görünmesi ve yaşının büyümesiyle birlikte parmak fırçasından yumuşak ve yaşına uygun diş fırçasına geçiş yapılması gerektiğini vurgulayan Kazak, “0-3 yaş aralığı diş macunu yutmasından dolayı kullanmayıp 3 yaşından itibaren yaşına uygun diş macunu kullanımına geçilebilir” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM