Pazartesi, Eylül 16, 2024

Kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyaların ithal izni uzatıldı

Ticaret Bakanlığı tarafından 13 Eylül 2023 tarihli Resmî Gazete’de İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ yayımlandı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında kullanılmış veya yenileştirilmiş eşya ithalatına ilişkin tebliğde geçici bir madde üzerinde düzenleme yapıldı. Yapılan düzenlemede, Türkiye’ye sevk edilmek üzere bir taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesi yapılmış olan kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyanın ithal izni için son başvuru tarihi 15.09.2023 tarihinden 31.12.2023 tarihine uzatılmasına karar verildi.

Yayımlanan Tebliğe göre, İthalat Genel Müdürlüğüne tanınan ve 15 Eylül’de dolacak olan izin verme yetkisinin süresi 31 Aralık 2023’e uzatıldı. Depremler nedeniyle enkaz kaldırma ve yeniden inşa faaliyetleri için ihtiyaç duyulan kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyanın mevcut gümrük kıymetine bağlı kalmadan ithal edilmesine imkân tanıyan düzenlemenin uygulama süresinin yıl sonuna kadar uzatılması kararlaştırıldı. Tebliğ, kullanılmış veya yenileştirilmiş eşyanın ithalat iznine ilişkin usul ve esasları belirliyor. Depremlerin ardından yapılan düzenlemeyle, afet bölgesi ilan edilen yerler için enkaz kaldırma ve yeniden inşa faaliyetlerinin idamesi kapsamında ihtiyaç duyulan eşya için mevcut gümrük kıymetine bağlı kalmadan ithalat izni verilmesine imkân tanınmıştı.


İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM