Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Çimsa’dan Türkiye’ye dev güneş enerjisi santrali

Enerji verimliliği ve çeşitliliğini artırmak için çeşitli çalışmalar yapan, Sabancı Topluluğu’nun markalarından Çimsa, Afyon’da yer alan fabrikasında Türkiye çimento sektörünün en büyük güneş enerjisi santrallerinden birini kurdu. 3.3 MW kurulu güce sahip güneş enerjisi santralinin, yılda yaklaşık 4,2 milyon kWh elektrik enerjisi üretmesi planlanıyor.


“2 bin ton karbondioksit tasarrufu sağlayacak”

Türkiye’ye yeni kurulan santralde üretilecek elektrik miktarı 3 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacına eş değer olacak. 50 bin metrekare alanda yaklaşık 7bin500 adet güneş panelinin kullanıldığı GES projesinde yıllık 2 bin ton karbondioksit tasarrufu sağlanarak 2 milyon ağacın karbondioksit nötrleme kapasitesine denk gelen miktarda katkı yaratılması hedefleniyor.


“2030 yılında bu oranı yüzde 80’in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz”

Çimsa’nın karbon nötr yolculuğunun önemli adımlarından birini oluşturduğunu vurgulayan Çimsa CEO’su Umut Zenar, “Mevcut teknolojilerin optimizasyonunun yanında yenilenebilir kaynaklardan elde ettiğimiz enerjiyi de artırmak için çalışıyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik enerjisi kullanım oranımız 2022’de yüzde 58,2 olarak gerçekleşirken 2030 yılında bu oranı yüzde 80’in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz Afyon ve İspanya GES projelerimizin tüm dünyanın ortak sorunu olan emisyonların azaltılması konusuna büyük katkı sağlayacağını öngörüyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM