Günümüzde teknolojik aletlerin kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor. Bu teknolojik aletler hayatımızda büyük bir önem taşırken, artık vazgeçilmezlerimizden biri oldu. Sürekli yanımızda bulundurduğumuz ve günümüzün büyük bir kısmını geçirdiğimiz cep telefonları, yararlı olduğu kadar hayatımızda risk de oluşturuyor. Google Bard verilerine göre, 2023 yılında, dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisi, yani 5,2 milyardan fazla kişi akıllı telefon kullanıyor. Bu, 2022 yılına göre yaklaşık yüzde 7’lik bir artışa denk geliyor. Türkiye’de ise akıllı telefon kullanım oranı, 2023 yılında yüzde 77’ye ulaştı. Bu, 2022 yılına göre yaklaşık yüzde 2’lik bir artışa denk geliyor. Türkiye’de akıllı telefon kullanımının ise özellikle gençler arasında yaygın olduğu gözlemlenmiş. 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 92’si akıllı telefon kullanıyor. 25-34 yaş arası gençlerin ise yüzde 87’si akıllı telefon kullanıyor.
Nomofobi, kişide kaygı ve endişe yaratıyor
Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkan Nomofobi hastalığı, cep telefonundan uzak kalma korkusu olarak tanımlanan psikolojik bir rahatsızlık. Nomofobi yaşayan kişiler, telefonlarını kaybettiklerinde, şarjları bittiğinde veya kapsama alanından çıktıklarında yoğun bir kaygı ve endişe hissederler. Nomofobi, akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte giderek daha yaygınlaşan bir sorun. Nomofobi yaşayan kişilerin, bu sorunun günlük yaşamlarını ve ilişkilerini olumsuz etkilemesini önlemek için gerekli önlemleri almaları önem taşıyor. Bu önemlerin arasında, akıllı telefon kullanımını sınırlandırmak, telefonsuz da vakit geçirmenin keyfini çıkarmak ve diğer aktivitelere odaklanmak yer alıyor.
Telefon kullanımında bilinçlenmeliyiz
Uzun süre telefon kullanmanın birçok yan etkisi de bulunuyor. Bu yan etkiler arasında, baş ağrısı, göz yorgunluğu, boyun ve sırt ağrısı, uyku bozuklukları, depresyon, anksiyete ve beyin hasarı yer alıyor. Bu tür rahatsızlıklarla karşı karşıya kalmamak için telefon kullanım saatlerini en aza düşürmek ve ekran parlaklığını düşük seviyede kullanmaya özen göstermek büyük önem taşıyor. Ayrıca birçok uzman uyunacağı zaman telefonları uyku moduna veya uçak moduna almayı öneriyor. Son zamanlarda Apple markasının yaptığı bir paylaşımda, uyku esnasında telefonu şarj ederek yastığın altına konulmaması vurgulanmıştı. Telefonlar sandığımız kadar basit değil, bize olumsuz yan etkileri de olabiliyor. Bu nedenle bilinçli bir kullanıcı olmakta fayda var.