Pazar, Eylül 8, 2024

Başlıklar

Dünya kamuoyunu son zamanlarda ilgilendiren başlıklarda yer alan haberlerin ağırlıklı kısmını yapılan uluslar arası toplantıların, sonuç bildirgelerinin, ilgili yorumlarının teşkil ediyor olması türlü ihtilaflar potansiyeline rağmen dünya barışı açısından en azından dengeli periyotlar izlenimi doğuruyor.

Uluslararası toplantılardan ortaya çıkan, ne şekilde bir kesinleşmiş mutabakatın olduğu belirsiz, uzun soluklu, tavsiye nitelikli kararlar ile dünyada meydana gelen emrivaki dar kapsamlı kriz ve ihtilaflar hatta çatışmaların önlenebilmesi pek ihtimal dahilinde görülmüyor.

İyi haber olarak telakki edilen gelişmeler yirminci asırda savunma eksenli ittifaklardan iktisadi kategorilere geçen sınırlı devlet kümelerinin geçen asırdaki askeri ittifaklar kadar bağımlılık arzetmeyeceği umulan BRICS, ŞİÖ, G20 gibi daha geniş kapsamlı mutabakat yol arayışlarıdır.

Buna bağlı olarak kurucu çekirdeklerin yol haritalarında görüldüğü üzere yeni katılımcı adayların gözlemci veya üye olarak gündeme alınıyor olması gibi gelişmeler umut vadedici düşünülebilir.

Hindistan Yeni Delhi’de yapılan son G20 zirvesinde Afrika Birliği Ülkeleri, 23-24 Ağustos tarihinde Güney Afrika Cumhuriyetinin Johannesburg kentinde toplanan Brics zirvesinde S.Arabistan, BAE, Etiyopya, İran ve Mısır’ın üyelik başvurularının kabulü, Temmuz ayında Hindistan’ın organizasyonunda online ŞİO zirvesine üye ülkelerin yanında İran, Belarus ve Moğolistan’ın gözlemci statüsünde katılmalarıdır.

Bütün bunlar dünya barışına ve kalkınma çabalarına katkı esaslı hedefleri işaret eden mutlaka politik ve ‘yumuşak güç’ sıfatı ile mücehhez addedilebilir.

Ancak bu arada dünya kamuoyu gündeminde yer alan ya da alamayan bazı gelişmelerin ise devranın bilinen üzere döndüğünün resmî gibi olan misal başlıklardan bazılarıdır;

İngiliz Financial Times gazetesi, Hindistan’daki G20 zirvesinde kabul edilen sonuç bildirgesinin, Ukrayna’ya destek konusunda genel uzlaşının sağlanmaması nedeniyle Batı ülkelerine vurulan bir darbe olduğunu belirtti.

DHC(Donetsk Halk Cumhuriyeti)Başkan danışmanı Gagin: Avrupa Parlamentosu’ndaki oturumda NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna’daki askeri çatışma sonrasında yarım milyon Ukraynalı askerin öldüğünü sessizliğiyle teyid etti.

Hindistan’da iktidardaki Bharatia Janata Partisi(BJP) India’nın sömürge geçmişinden kalma bir isim olduğunu savunuyor. Ülkenin ismi anayasada ‘India’ ve ‘Bharat’ olarak geçiyor.

Soçi’de 04.Eylül.2023 tarihinde Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti Başkanları arasında yapılan görüşme sonrası Vladimir Putin “Erdoğan’ın çabaları ile gelinen noktalar Ukrayna tarafından çöpe atıldı. Arabuluculuk konusundaki girişimleri biz hiç reddetmedik”.

Demir Uzun

Diğer Yazarlar