Cumartesi, Temmuz 27, 2024

“Ahilik, ticaretin evrensel prensiplerini oluşturuyor”

Anadolu’da yüzlerce yıllık geleneği olan Ahilik kültürünü korumak ve esnafın değerlerini sürdürmek için bu sene 36’ncısı düzenlenen Ahilik Haftası, ülke genelinde 18-24 Eylül tarihleri arasında kutlanıyor.  Bu kapsamda İzmir’de de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) tarafından hafta boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Açılışta konuşan İESOB Başkanı Yalçın Ata, “Ahi Evran’ın kurduğu teşkilatımız Anadolu’dan Balkanlar’a, Asya’dan Afrika’ya, dünyanın birçok yerinde örgütlenen, bugünkü anlamıyla ticaretin, sanayinin, meslek standartlarının ve örgütlenmenin temel, evrensel prensiplerini oluşturuyor” dedi.


Ata: Ahilik ile ilk kadın teşkilatı kuruldu

Ahiliğin sadece esnaf ve sanatkarları bir araya getirmediğini, geçmişte Anadolu’nun savunulmasında da teşkilatın öncü rol oynadığını belirten Ata, “Yine Ahilik teşkilatı bünyesinde 13. Yüzyılda Anadolu Kadınlar Birliği anlamını taşıyan Baciyan-ı Rum, dünyanın ilk kadın teşkilatı oldu. Bu teşkilat ile Anadolu kadınları iş dünyasında yerlerini aldı. Halı, kilim, çanak, çömlek gibi malları Anadolu’nun farklı illerinde kurulan pazarlarda satışını yaparak bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulundular” ifadelerini kullandı.

Ahiliği ve Ahilik felsefesini hem Türkiye’de hem de yurtdışında tanıtmak, bu kültürün devamlılığını sağlamak açısından herkese büyük sorumluluk düştüğünü dile getiren Ata, “Ahilik sadece belli günlere sığdırılamayacak kadar evrensel bir değer. Dünyanın içinde bulunduğu ekonomik açmazdan ve kültürel yozlaşmadan çıkmanın en etkili yolu; ahilik felsefesi ve değerlerinin yeniden inşa edilmesi” diye konuştu.


Elban: Esnafın sıkıntısını bir bütün olarak ele almakta yarar var

Esnafların ülkenin en önemli kesimini oluşturduğunu ifade eden İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban ise esnafların her zaman gündemlerinde olduğunu dile getirdi. Elban, “Esnafların sıkıntı içinde oldukları, ihtiyaçları talepleri çok sık dile geliyor. Zincir marketler konuşuluyor. Bunların hepsi doğru, haklı şeyler. Ama bence olayı bir bütün olarak ele almakta yarar var. Ahilik neyi kapsıyor, biz neyi kaybetmişiz onlara bakmamız lazım. Ahiliğin kurulduğu temel ilkelere bakmamız lazım. Ne kadar adiliz, ne kadar dürüstüz, buna bakmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Esnaflık teşkilatının iç ve dış esnaf grubu olmak üzere iki kesimi içerdiğini kaydeden Elban, “Dış esnaf grubunda emekli, engelli, yaşlı esnaf grubumuz var. Bunlarla ne kadar iç içeyiz? Çünkü onlar da bu teşkilatın içerisinde. Öbür tarafta da yamak, çırak, kalfa, usta olmak üzere müessesede hiyerarşi nasıl işliyor? Sistem çalışıyor mu, sıkıntı nerede bunlara bakmamız gerekiyor. Bu teşkilatın kendi içerisinde bir adaleti, bir yargı sistemi var” dedi.


“Ahilik ilkelerine dikkat edildiğinde kredilere ihtiyaç kalmayabilir”

Bu sistemi bir bütün olarak değerlendirmek gerektiğine dikkat çeken Elban, “Bunların tamamı işliyorsa, eleman sorunumuz yoksa, dengeli ticaret yapıyorsak, herkes birbirini kalkındırmaya çalışıyorsa, kendi aramızda hem sistem içerisindeki hem aktif hem de kenarda kalmış esnafımızı koruyabiliyorsak, hem de Ahiliğin temel ilkelerini yaşam felsefesi haline getirirsek, o zaman bu sıkıntı çekilen konuları hafifletmek pek de güç olmaz. Belki bu ilkelere dikkat ettiğimizde bu kredilere, yardımlara ihtiyaç kalmayacak. Hiyerarşi sistemi üstüne devlete öneriler götürülmeli. Üyelerimize bu bilinci, meslek kurallarını hatırlatmamız lazım. Kültürden gelen bir yapının ekonomik olarak örselenmesi mümkün olamaz. Eğer kendi değerlerimiz içerisinde yoğrulmaya devam edersek, gelişen ekonomik şartlara göre kendimizi geliştirir, direncimizi artırırız” diye konuştu.


Batur: 5 bine yakın esnafımızla ilişkiliyiz

Etkinlikte Konak Belediyesi Başkanı Abdül Batur da belediye olarak en önemli noktalarından bir tanesinin esnafa en fazla ruhsat veren belediye olmaları faktörünü vurguladı. Batur, “5 bine yakın esnafımız bizle ilişkili. Konak Belediyesi olarak özellikle esnaf birliği ile odaların genel temsilcileriyle iç içe çalışıyoruz. Konak Belediyesi’nde her şeyi elektronik hale getiriyoruz. Özellikle esnaflar için oturdukları yerden müracaat ederek, bazı işlemleri yapabilmelerini sağlıyoruz. Bilgi işlem çağındayız. Önemli olan insana hizmet, en iyi hizmeti yürütmek” dedi.

Konuşmaların ardından İzmir’de Yılın Ahisi seçilen berber Muammer Zeybek, İlin Kalfası seçilen kuaför Azra Nur Kalmaz ve İlin Çırağı seçilen Ömer Akman’a Ahilik kıyafetleri giydirilerek ödülleri takdim edildi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM