Pazar, Eylül 8, 2024

“Günlük pancar işleme kapasitesini 20 bin tona çıkaracağız”

Ticaret Gazetesi’nden Ensar Çırak’ın haberine göre, Konya Şeker, 2023-2024 pancar alım kampanyasını Çumra Şeker Fabrikası’nda düzenlenen törenle başlattı. Törende konuşan PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, Konya Ovasının pancar için önemine değindi. Pancar fiyatlarının 2022 yılında 1.400-1.450 TL civarında kalmasına rağmen yüzde 15 daha fazla pancar üretildiğini belirten Erkoyuncu, “Haliyle şeker üretimimiz de arttı. Önümüzdeki yıl Çumra Şekerin kapasitesinin artırılması gündemimizde. 17 bin ton olan günlük işleme kapasitesinin 20–22 bin tonlara çıkarma planımız var” dedi.


Pancarda kota artırımına vurgu

Cihanbeyli-Altınekin bölgesine kurulacak fabrikanın kapasitesinin ise 14 bin ton olacağını kaydeden Erkoyuncu, Konya Şeker’in kotasının gelecek yıllarda artması gerekeceğine vurgu yaptı. Erkoyuncu, “Bu konuda ilgili kurumlarımızla görüşmelerimiz sürüyor. Pancar fiyatlarının da kısa zamanda açıklanmasını bekliyoruz. Bu konuda yoğun çalışma ve girişimlerimiz var. Hayal kırıklığı yaşamayacağımızı düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Çumra Şeker Fabrikası alanında toplamda 3 bine yakın personel çalıştığını hatırlatan Erkoyuncu, Çumra kabuğuna sığmayan bir ilçemiz. Sanayisi, turizmi ve tarımıyla gelişiyor. Bu büyümede ve gelişmede fabrikamızın da büyük katkısı ve etkisi var. Türkiye’de Pancarın geleceği parlak, Konya’da ve Konya Şeker’in ekim bölgelerinde pancarın geleceği çok daha parlak. Şeker sektörünün merkezi olma yolunda ilerleyen bir bölgeye sahibiz. Pancar, şeker, gıda ve tarım bizim önceliklerimiz” diye konuştu.


Kampanya 149 gün sürecek

Konya Şeker tarafından yapılan açıklamada, kampanya döneminde alımı gerçekleştirilecek olan pancarın fire-polar analizinin, üreticilerin pancar teslimi sırasında gelişmiş ekipmanlarıyla yapılacağı belirtildi. Günlük pancar işleme kapasitesi 17 bin ton olan Çumra Şeker fabrikasında, 7 gün 24 saat pancar alımları devam edecek. Bu yıl kampanya süresinin 149 gün olması planlanıyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM