Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Bornova’nın Kınalı Bamyası’na yoğun ilgi

Coğrafi işaret alan Bornova Kınalı Bamyası, tarladan tezgâha gelmeden yok satıyor. Kınalı Bamya üretiminde ise bu yıl 3 ton rekolte bekleniyor

Tarım dışı amaçla kullanıma ve yapılaşmaya açılan Bornova Ovası yerine artık yaylalarda üretilen ve 2020 yılında ‘coğrafi işaret’ alan Bornova Kınalı Bamyası, tarladan tezgâha gelmeden yok satıyor. Bornova Belediyesi, tohum dağıtımından başlayıp tarladan tezgâha, ulaşana kadar üretimine destek veriyor ve Kınalı Bamya üretiminin sürdürülebilirliği için yoğun bir mesai harcıyor. Bornovalı 7 üreticiyle başlatılan deneme üretiminde bu yıl 3 tonluk Bornova Kınalı Bamyası rekoltesi bekleniyor. Bornova Belediyesi’ne bağlı 12 köydeki üreticilere yöneldiklerini belirten Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Göksel Eralp, 115 üyeye ulaştıklarını ve üyelerinin 40’a yakını ise kadın olduğu vurguladı. Bornova Belediyesi’nin girişimleriyle 2020 coğrafi işaret alan Bornova Kınalı Bamyası, Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi üyelerine tanıtıldı.


“Günde 25 kilogram ürün tezgâha geliyor”

Bornova Belediyesi Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer, Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla ve satın alma garantisiyle başlatılan kampanya kapsamında Yaka, Çiçekli, Karaçam, Gökdere, Çamiçi mahallelerinde Bornova Kınalı Bamyası üretildiği bilgisini paylaştı. Belediyenin dağıttığı Atalık Tohumlarla ve 7 üreticiyle başlatılan deneme üretimine, önümüzdeki yıl için şimdiden 10 üreticinin daha başvurduğunu belirten Taşer, “Susuz tarımı yapılabilen dayanıklı bir bitki oluşuyla da dikkat çeken Kınalı Bamya ’nın deneme üretimi bu yıl 20 dönüm arazide sürdürülüyor. Günde 25 kilogram ürün tezgâha geliyor. Haziran- eylül döneminde hasat edilen ürün miktarının 3 tonu aşması bekleniyor” dedi.


“Hedefimiz kısa sürede üretim tesisi açmak”

Kooperatifin 2015 yılında kurulduğunu hatırlatan Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Göksel Eralp, “Bornova Belediyesi’ne bağlı 12 köydeki üreticilere yöneldik. 115 üyeye ulaştık. Üyelerimizin 40’a yakını ise kadın. En büyük hedefimiz kısa sürede bir üretim tesisi açmak. Üretim tesisimiz olursa daha çok ve çeşitli üretim yapılabilecek” diye belirtti.

Üreticiyi her kademede desteklediklerini söyleyen Eralp, bu yıl başlatılan garantili alım sözleşmesinin olumlu geri dönüşleri olduğunu belirtti. Eralp, “Üreticinin tarlasından ürünü biz teslim alıyoruz. Üreticinin, ‘ürünü nasıl satacağım’ derdi kalmıyor. Doğal üretimi, üreticinin iyi tarım yapmasını destekliyoruz. Bu nedenle ürünler çok talep görüyor. Kooperatif iyi gıda satın almak isteyen topluluklara da hizmet veriyor. Bornova Çarşısı’nda kooperatife ait bir de satış noktası bulunuyor. Burada Bornova Kınalı Bamyası ‘nın yanı sıra; börülce, patlıcan ve daha taze ürünler ile zeytinden, bala kadar birçok ürün bulunuyor” ifadelerini kullandı.


Gerçek Bornova bamyası ile üretim devam edecek

Bornova Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Hasan Çimen, Bornova Belediyesi’nin Atalık bamya Tohumları için iki seleksiyon alanı oluşturulduğunu söyledi. Çimen, “Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Sebze Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eftal Düzyaman‘la çalışıyoruz. Tohumda zaman içinde farklılaşmalar gelişebiliyor. Seleksiyon alanlarımızda topladığımız tohumların içinden gerçek Bornova bamyası tiplerini belirleyerek, onlarla üretim yapılmasını sağlayacağız” diye aktardı.


Kınalı Bamya’nın kilogramı 80-90 TL aralığında satılıyor

Susuz tarımı yapılabilen dayanıklı bir bitki oluşuyla da dikkat çeken Kınalı Bamya ‘nın deneme üretimi bu yıl 20 dönüm arazide sürdürülüyor. Coğrafi işaretli Kınalı Bamya ‘nın kilogramı Bornova Belediyesi’nin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde 80-90 TL aralığında satılıyor. Kooperatifin bulunduğu sokakta salı ve cuma günleri kurulan köylü pazarı da taze ürünleri tüketicilerle buluşturuyor.


“Bamya susuz tarıma uygun olduğu için değerli bir ürün”

Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin ortaklarından Abdullah Güreşçi, ilçenin ilk açılan sanayi kuruluşlarından biri olan ve 1940 yılında kurulan Bornova Konserve Fabrikası’nı babası ve amcasının işlettiğini, 1950’li, 1960’lı yıllarda Bornovalı çok kişinin çalıştığı fabrikanın yaklaşık 10 yıl önce kapandığını söyledi. Bornova Kınalı Bamyası ‘nın belediyenin üreticiye verdiği destekle yeniden hayat bulmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Güreşçi, “Bugün kooperatifte satılan ‘Bornovam’ markalı konserveler bizim tesisimizde işleniyor. Bir dönem ovada üretilen bamya artık yaylada yetişiyor. Ben bamyanın içinde doğdum. Toprak yapısı çok önemli. Bamya susuz tarıma da uygun bir bitki olduğu için iklim krizinin getirdiği kuraklık konusunda da çok değerli bir ürün. Ağustos ayı sonuna doğru susuz üretilen bamyanın miktarı düşer. Temmuz, ağustos ayları üretimin en yoğun olduğu dönem. Kırağı yağana kadar bamya üretimi sürer. İzmirliler de çok ilgili. Şu sıra en çok satılan ürünlerimizden biri bamya” sözlerine yer verdi.


Üretici gönül rahatlığıyla ürününü satabiliyor

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ise yaptığı açıklamalarda, Atalık Tohum’dan üretilen Bornova Kınalı Bamyası ’nın yeniden sürdürülebilir bir üretime dönmesi, gelecek kuşaklara iletilmesi için çiftçinin destekleneceğini dile getirdi. Bornova Belediyesi’nin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla ve satın alma garantisiyle başlattığı kampanya kapsamında Yaka, Çiçekli, Karaçam, Gökdere, Çamiçi mahallelerinde Bornova Kınalı Bamyası üretiliyor. Bornova Kınalı Bamyası hasat edildiğinde tarladan kooperatif aracılığıyla alınıyor. Üretici gönül rahatlığıyla ürününü satabiliyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM