Cumartesi, Temmuz 27, 2024

EİB’ten deprem bölgesindeki kadın girişimcilerine destek

EİB, 3 senedir yürüttüğü EİB Export-Up Mentörlük Programı ile bu yıl depremden etkilenen 11 ilden 14 girişimci iş kadınına mentörlük desteği verecek

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Export-Up Mentörlük Programı’nın yeni döneminde deprem bölgesine yönelik olarak, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) ve Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) işbirliğiyle, 11 ilden 14 kadın girişimcilerinin tekrardan ihracata dönmeleri amacıyla mentörlük hizmeti sunulacak. Export-Up Mentörlük Programı esas alınarak 3’üncüsü düzenlenen programın eğitim ve bilgilendirme toplantısı çevrimiçi olarak gerçekleşti. EİB’in Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında öncü bir rol üstelendiğini belirten EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Ana misyonumuz sürdürülebilir kalkınmaya destek olmak” dedi.


“Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında öncüyüz”

EİB olarak, 6 Şubat sabahından itibaren tüm mesailerini depremin yaralarını sarmaya vakfettiklerini dile getiren Eskinazi, “Ege İhracatçı Birlikleri olarak ilk etapta Ticaret Bakanlığımızdan 6 milyon TL’lik bir kaynağımızı aynı yardım olarak kullanmak için izin aldık.  İlk andan itibaren bugüne kadar deprem için çalışmadığımız bir dakika bile yok.  Ülkemizin ilerlemesi için, çok seslilik için, demokrasi için taşın altına elini koyan kadınlarımıza ihtiyacımız var.  Biz EİB olarak Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında öncü bir rol üstleniyoruz. Çünkü ana misyonumuz sürdürülebilir kalkınmaya destek olmak.  İyi işleyen bir mentörlük programını afet bölgesine yönelik kurgulamak için Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) ile görüşmeler gerçekleştirdik ve onların değerli katkıları, yönlendirmeleri ile takvimimizi belirledik, eşleşmelerimizi oluşturduk.  Türkiye’ye rol model olan EİB Export-Up Mentörlük Programımızın yeni dönemini GAİB ve Ege İş Kadınları Derneği işbirliğiyle ticari faaliyetleri sekteye uğrayan 11 ildeki 14 kadın girişimcimize yönelik kurguladık” dedi.


“Programın 6 ay sürmesini planlıyoruz”

Türkiye’de kadın ve genç girişimcilere yönelik ilk ihracat odaklı mentörlük programı Export-Up Mentörlük Programının 3 senedir başarı hikayelerinin yazdığını vurgulayan Eskinazi, “Afet bölgesindeki 11 ilimizde yurtdışına mikro ihracatı yapan, kurumsallaşmış, coğrafi işaretli ürünler üzerinde çalışan, sürdürülebilir ve katma değerli üretim yapan, uluslararası organik sertifikalara sahip, e-ticaret ve e-ihracat ile uğraşan, yüzlerce kadın girişimciye ulaşan kolektif yapılanmalar mevcut. Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay’dan 3’er, Kahramanmaraş’tan 1, Malatya’dan 2 toplamda 14 kadın girişimcimize iş dünyası temsilcilerimizin uzmanlık ve yetkinlikleri doğrultusunda verilecek eğitim, danışmanlık ve deneyim paylaşımları ile girişimcilerimizin tekrardan ihracata dönmeleri amacıyla mentörlük hizmeti sunacağız.  Programın yine 6 ay sürmesini planlıyoruz. Hedef pazar belirleme, global pazarlama stratejisi, e-ihracat, start-up kültürü ve birçok enstrümanı içinde barındıran yeni nesil devlet yardımları hakkında eğitimler de verilecek” ifadelerine yer verdi. 


Kadınlara yönelik projeler yürütülüyor

EGİKAD olarak kadınlara yönelik 2 tane Uluslararası Avrupa Birliği projesi yürüttüklerini belirten İnşaat Yüksek Mühendisi ve Ege İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aslı Odabaşı, “ Kadın bir girişimci olarak şahsım ve derneğim adına kadınları iş hayatında desteklemek ve onlara önderlik etmek birinci önceliğimiz.  İzmir Valiliği’nin koordinatörü olduğu EGİKAD’ın İzmir Ekonomi Üniversitesi ile ortak yürüttüğü yaratıcı kadınları iş hayatına sokmak için uluslararası ‘Mira-İş Dünyasında Yaratıcı Kadınlar’ olduğu 1’inci projemiz, Portekiz, İngiltere ve Romanya’dan ortaklarımızla 2 sene süren bu programı tamamladık. Mira Projemizde birçok pilot eğitim düzenledik. Hem İngiltere, Portekiz ve Romanya’dan gelen girişimcilere hem de projeye Türkiye’den katılan bütün girişimcilere İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde eğitimler verdik. Diğer projemiz de EGİKAD’ın koordinatörü olduğu evdeki kadınların dijitalleşmeyi daha fazla öğrenmeleri ve dijital beceriler edinmeleri için yürüttüğümüz DAS (Digital Age Skills) Projemiz, Litvanya, Yunanistan, Bulgaristan ve İspanya’dan ortaklarımızla başarıyla devam ediyor” diye konuştu.


Girişimcilere mentorluk hizmeti sunulacak

Ege İhracatçı Birlikleri’nin başlattığı yeni bir programa EGİKAD olarak dahil olduklarını ifade eden Odabaşı, “Bu programımız kapsamında depremden etkilenen illerden toplamda 15 kadın girişimcimize iş dünyası temsilcilerimizin uzmanlık ve yetkinlikleri doğrultusunda verilecek eğitim, danışmanlık ve deneyim paylaşımları ile girişimcilerimizin tekrardan ihracata dönmeleri amacıyla mentorluk hizmeti sunulacak. 6 ay sürmesi planlanan bu program kapsamında biz de Ege İş Kadınları Derneği olarak Export-Up mentorluk programı önderliğinde kadın girişimcilere desteğimizi sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM