Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Yumaklı: Kuraklık nedeniyle risk oluşturacak rekolte kaybı yok

Tarım ve Orman Bakanı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de ziyaretlerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, NTV’nin sorularını yanıtladı. Kuraklığın tarıma etkisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Yumaklı, “Kuraklığın etkilediği bölgeler oldu ama risk oluşturacak rekolte kaybı olmadı” dedi.

Tarımda planlı üretim yönetmeliğiyle ilgili olarak, geçen yıl çalışmasını başlattıkları ve 5 Nisan 2023’te yapılan kanun değişikliği ile ilk adımı attıklarını ifade eden Yumaklı, “Bunun yönetmelikleri çıkmaya başladı. Artık tarımsal üretim süreci başlamıştır. Nasıl işleyecek? Öncelikle illerde su kısıtı, toprak durumu, tarıma dayalı sanayi, üreticilerin deneyimleri dahil olmak üzere teknik komite o bölgede ne üretilmesi gerekiyorsa çalışmasını yapacak. Bazı illerde bu başladı. Bunlar Tarımsal Planlama Kurulu’na gelecek” dedi. Tarımsal Planlama Kurulu’nda, eksik ya da fazla ya da şartlara uygun olmayan üretim önerisinin düzeltileceğini vurgulayan Yumaklı, “Biz üretimimizi arz-talep ilişkisine göre değerlendirerek üretimin planlaması sürecini yürüteceğiz” ifadelerini kullandı.  Yumaklı ayrıca, çalışmanın ilk olarak stratejik ürünleri kapsayacağını ve planlamanın üçer yıllık olacağını kaydetti.  


“Tarım sayımı ile güncelleme yapılacak”

Bakan Yumaklı, tarım sayımının sektöre katkısına ilişkin soruyu ise “TÜİK’in tarımsal verileri ölçerken ihtiyacı olan altyapıyı sağlamaya devam ediyoruz. Tam sayım başladığında elimizde ekilebilir alanlar, hayvan varlığı, ürünlerle ilgili ölçümlemeler de dahil olmak üzere tarımsal varlığı netleştirmiş olacak” şeklinde cevapladı. Tarımsal desteklere de değinen Yumaklı, “Desteklemelerin amacı yönlendirme olmalı. Biz üretim planlamasını masaya yatırdığımızda en önemli unsurlardan biri tarımsal destekler. 2023’te yaklaşık 40 milyar destekleme yapıldı. Desteklerle alakalı yeni metodoloji üzerinde çalışıyoruz. Tarım sektörü dinamik, yapboz tahtası değil. Yapılan her şeyin ince elenip sık dokunulduğunu bilmenizi isterim” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM