Perşembe, Eylül 19, 2024

Spitsbergen Antlaşması Resmi Gazete’de

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “Spitsbergen ile ilgili olarak 9 Şubat 1920 tarihinde Paris’te imzalanan “Antlaşma”ya katılmamız uygun bulunmuştur” denildi.

1920 yılında ABD, Fransa, İtalya, Japonya ve İngiltere’nin bulunduğu ülkeler tarafından imzalanan antlaşma, kuzey kutup noktasına bin kilometre mesafede yer alan, Norveç egemenliğindeki Spitsbergen takımadalarına ilişkin düzenlemeleri içeriyor.


Spitsbergen Antlaşması nedir? 

Svalbard Antlaşması, orijinal adıyla Spitsbergen Antlaşması, Norveç’in Svalbard’da bulunan Arktik adalar üzerindeki hakimiyetini kabul eden bir anlaşmadır. Ancak, bu hakimiyetin uygulanması belirli koşullara bağlıdır ve tüm Norveç kanunları bu adalar için geçerli olmayabilir. Antlaşma, adaların silahsızlandırılmasını talep eder.

İmzacılar, adalarda (genellikle kömür madenciliği gibi) ticari faaliyetlerde bulunma hakkına sahiptir ve bu haklar eşit olarak dağıtılmıştır. 2012 itibarıyla bu hakkı sadece Norveç ve Rusya kullanmaktadır. Svalbard Antlaşması’nın bir diğer özelliği de, adaların tamamen vizesiz bir bölge olmasıdır.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM