Uluslararası Bitki Bazlı Gıdalar Çalışma Grubu’nun (IPBWG) Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlediği ‘Sürdürülebilir Gıda Sistemlerine Doğru Geçiş Sürecinde Bitki Bazlı Gıdaların Rolü’ konferansı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Hibrit olarak düzenlenen konferansa IPBWG üyeleri arasında yer alan Bitki Bazlı Gıdalar Derneği (BİTKİDEN) de katılım sağladı. BİTKİDEN Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği Gıda Sistemleri Dönüşümü Politika Yöneticisi Stephanie Maw ile birlikte konferans kapsamındaki ‘Bitkisel Gıda Endüstrisi Forumu ve Gençlik Forumu’ panelinin moderatörlüğünü üstlendi. Panelde, Z kuşağının çevre konusunda daha bilinçli olması ve bitki bazlı diyetlerin benimsenmesine nasıl öncülük edebilecekleri konularına değinildi.
“İnovasyon ve eylemin meşalesini gençlerimiz taşıyor”
Paneldeki konuşmasında, bitki bazlı sürdürülebilir gıda sisteminde kuşakları birleştirme yolculuğuna çıktıklarını söyleyen Ebru Akdağ, “Bu, sürdürülebilir ve bilimsel bir yaklaşımla gıda sistemlerinde bitkisel gıdaları merkeze koymayı vaat eden bir yolculuk. İklim değişikliği, gıda güvensizliği ve sürdürülebilir uygulamalar için acil ihtiyaç gibi karmaşık zorluklarla karşı karşıya olan bir dünyada, inovasyon ve eylemin meşalesini gençlerimizin taşıdığına inanıyoruz. Sürdürülebilirlik, bitki bazlı diyetler ve gençlerimizin uluslararası hukuk aracılığıyla iklim değişikliği ile başa çıkma sürecinde hayati bir rol oynuyor. Gençlerimiz, sürdürülebilir ve adil bir dünya yolunda yürüdüğümüz yolu şekillendirmede hayati öneme sahip. Bireysel ve çevresel faktörlerin dengede olduğu; mutlu, sağlıklı, huzurlu ve sürdürülebilir bir yaşam için bitki bazlı beslenme alışkanlığını topluma yaymak adına bir araya gelerek güçlendirilmiş bir gelecek inşa edebiliriz”diye konuştu.