Perşembe, Eylül 19, 2024

Yalıtım uygulamaları AB ile ihracatı artırabilir

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, tesisat yalıtımının sürdürülebilirlik açısından sunduğu katkılara dair konuştu. Eruslu, “Yalıtım uygulamaları ile düşük karbonlu ve enerji verimli üretime geçmemiz, coğrafi yakınlık avantajı ile ülkemizin AB ülkelerine olan ihracatının artmasına da olanak sağlayabilir” dedi.


“Mali sürdürülebilirliğe kazanım getirebiliyor”

Türkiye’de nihai enerji tüketiminin sektörel dağılımı incelendiğinde yüzde 33 ile sanayi sektörünün önde geldiğini söyleyen Eruslu, “Sanayide enerji tüketiminin ağırlıklı kısmı proses ve alan ısıtması veya soğutmasında kullanılıyor. Endüstriyel proseslerde yapılacak olan ısı yalıtımı uygulamaları, sağlamış oldukları enerji verimliliği ile kendini kısa sürede geri ödüyor. Öte yandan Avrupa Yeşil Mutabakatı, uluslararası ticaret arenasında rekabetçi olmak isteyen tüm sanayi tesislerinin enerji verimliliği projelerini hayata geçirmeye ve karbon ayak izlerini azaltmaya teşvik ediyor. Dolayısıyla endüstriyel tesislerde yapılacak tesisat yalıtımı uygulamaları sağladıkları enerji verimliliği ve sera gazı salımlarındaki azalma ile sürdürülebilirlik anlamında öne çıkıyor. Hayata geçirilecek olan tesisat yalıtımı uygulamaları; üretim maliyetlerindeki enerji yükünü azaltırken uluslararası pazarlarda daha rekabetçi çözümler sunulması ile mali sürdürülebilirliğe de önemli kazanımlar getirebiliyor” ifadelerini kullandı.


“İşçi sağlığı için tesisat yalıtımı şart”

Sıcak su, kızgın buhar veya kızgın yağ taşınan hatlarda yüzey sıcaklıklarının oldukça yüksek olduğunu ifade eden Eruslu, “Çalışanların kazara söz konusu tesisat elemanlarına temas etmeleri durumunda meydana gelecek iş kazalarına karşı tesisat yalıtımı yapılıp, yüzeyin makul sıcaklıklara getirilmesi işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından şart. Ayrıca düşük sıcaklıklarda akışkanların taşındığı hatlarda ise yalıtım yaparak yoğuşmanın ve tesisatın ömrünün korozyonla azalmasının önlenmesi mümkün, bu noktada tüm tesisat elemanlarına mutlaka yalıtım yapılması gerekiyor” diye konuştu.

KAYNAKİZODER
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM