Perşembe, Kasım 14, 2024

TÜSİAD ve IFA konferansında ‘Dijital ekonominin vergilendirilmesi’ konuşuldu

TÜSİAD ve IFA Türkiye tarafından düzenlenen “Dijital Ekonominin Vergilendirilmesinde Yeni Çözümler: Sütun 1 ve Sütun 2” başlıklı konferansı 13 Ekim’de Tekfen Tower’da gerçekleşti


TÜSİAD ve IFA Türkiye işbirliğinde, EY Türkiye, PwC Türkiye, RSM Turkey ve Taxture BV desteğiyle düzenlenen “Dijital Ekonominin Vergilendirilmesinde Yeni Çözümler: Sütun 1 ve Sütun 2” Konferansı akademi, kamu ve özel sektör çevreleri tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Etkinliğin açılış konuşmalarını IFA Türkiye Başkanı Prof. Dr. Billur Yaltı ve TÜSİAD Vergi Çalışma Grubu Başkanı Şerafettin Karakış yaptı. 

Konuşmasında, dijital ekonominin vergilendirilmesine ilişkin sürecin 1997 yılında OECD tarafından düzenlenen Turku Konferansı’yla başladığını hatırlatan IFA Türkiye Başkanı Prof. Dr. Billur Yaltı, elektronik ticaretin vergilendirilmesi konusunda literatürde getirilen bir dizi çözüm önerisinin kabul edilmediğini, böylece 25 yılın heba edildiğini, ancak günümüzde nihai çözüme yaklaşıldığını belirtti.

Dijital dönüşümün getirdiği fırsatlar konuşuldu

TÜSİAD Vergi Çalışma Grubu Başkanı Şerafettin Karakış ise konuşmasında dijital dönüşümün vergilendirme politikalarının nasıl evrileceği konusunda belirleyici bir faktör olduğuna dikkat çekerek, uluslararası ölçekte iş yapan şirketlerin dijital dönüşümün getirdiği fırsatları değerlendirirken, asgari kurumlar vergisi ve dijital ekonominin vergilendirilmesi gibi yeni vergilendirme yöntemlerine de uyum sağlamaları gerektiğini vurguladı.

Toplantının ilk oturumunda Gelir İdaresi Başkanlığı, OECD, IFA ve özel sektörlerden konuşmacılar, Sütun 1 ve Sütun 2 yaklaşımlarının etkili bir şekilde uygulanabilmesi için temel olan politikaları ve sistemin uygulanabilirliğini tartıştı. Değerli akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen ikinci oturumda OECD’nin yaklaşımı hukuk ve vergi teşvikleri açısından ele alınırken, kontrol edilen yabancı kurum mevzuatı çerçevesinden incelendi. 

OECD yaklaşımının teknik açıdan farklı yönleri ele alındı

PwC Türkiye Ortağı Ezgi Türkmen’in moderatörlüğünde gerçekleşen son oturumda ise, uygulayıcıların tecrübeleri paylaşıldı, OECD yaklaşımının teknik açıdan farklı yönleri ele alındı ve uygulama sırasında karşılaşılma ihtimali bulunan konu başlıkları gündeme getirildi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM