Cuma, Ekim 18, 2024

Folkart’tan Atatürk ve Cumhuriyet müzesi müjdesi

SEZA NUR ALPDÜNDAR

Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, 29 Ekim 2023-31 Mart 2024 tarihleri arasında sanat severlerle buluşacak ‘Karanlıkta Akan Bir Yıldız Mustafa Kemal Atatürk Sergisi’ni 300 bin kişinin ziyaret etmesini beklediklerini söyledi


Nazım Hikmet Ran’ın Kuvayi Milliye Destanı’ndaki unutulmayan dizesinden ilham alınan ve 7 yılda hazırlanan ‘Karanlıkta Akan Bir Yıldız Mustafa Kemal Atatürk’ adlı serginin tanıtımı gerçekleştirildi. 29 Ekim 2023-31 Mart 2024 tarihleri arasında sanat severlerle buluşacak serginin tanıtımında konuşan Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, İzmir’e Atatürk ve Cumhuriyet müzesi kazandırmak için çalışmalara başladıklarının müjdesini verdi.

“Folkart Galeri’de 20’nci sergimizi gerçekleştirdik”

Serginin 7 yıllık bir hazırlıktan sonra ortaya çıkmış bir sanat eseri olduğunu vurgulayan Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, “Sergiyi İzmir’de 300 bin kişinin gezmesini bekliyoruz. Bu sayı bu tip organizasyonlarda bir rekor. Yaptığımız ilk Atatürk sergimizde, ‘Büyük Dahi Gazi Mustafa Kemal’ sergisinde 220 bin İzmirli ve şehir dışından gelen insanımızı ağırladık. Bu sergimizde en az 300 bin kişi bekliyoruz. Folkart’ın yönetim kurulu başkanı olarak, inanın bu rakamlar diğer bütün rakamlardan çok daha büyük keyif veriyor. Kaç metrekare inşaat yaptığımız, kaça sattığımız, ne kadar ciro yaptığımız, ne kar ettiğimiz tabii ki bunlar da önemli bu sergileri yapabilmek için ama sergimizi gezen insan sayısı daha önemli. Ama beni sergilere gelen ziyaretçilerin sayıları çok daha fazla ilgilendiriyor” diye konuştu. 

Bütün Türkiye’nin bu sergiyi görmesini istediğini aktaran Sancak, “Sergi, Atatürk’ün ilk gençlik yıllarından itibaren başlıyor. Daha sonra Büyük Taarruz’a doğru gidiyor ve ilerliyor. En son Atatürk’ümüzün yaşlığı ve en son hali var. Özellikle en son parça beni çok fazla etkiliyor” dedi. Folkart Galeri’de 20’nci sergilerini gerçekleştirdiklerini belirten Sancak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin en büyük sanat galerilerinden biri oldu. Bu bunu bir müzeye dönüştürmek için çalışmalarımız başladı. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde İzmir’e çok güzel bir müze kazandırmak için yola çıktık. En kısa sürede bunu bitirmek istiyoruz ve İzmir’e böyle bir iş kazandırmak istiyoruz.”

Eserlerin yüzde 25’i sergileniyor

Folkart Galeri’de yaklaşık 18 tane sergimiz olduğunu vurgulayan Folkart Genel Müdürü Metin Sancak, “İtiraf etmemiz gerekir ki bu sergi bizler için çok daha heyecanlı, çok daha gururlu, çok daha motivasyonu yüksek bir sergi oldu. Serginin önemi Cumhuriyet’in yüzüncü yılı olması sebebiyle kat be kat artıyor. Atatürk ve Cumhuriyet sergimiz 7 yıl sürdü. Bu eserleri burada tek çatı altında toplayabilmek, burada görülen eserler belki toplam eserlerin sadece yüzde 25’i. Katalogda çok daha fazla detayı görme şansınız olacak” diye konuştu. 

Folkart olarak sosyal sorumluluk projelerini önemsediklerini belirten Sancak, “Saya Grubu adı altında sanayici bir kuruluşuz. Çok güzel projelerimiz var. Ekonomiye katkı sağlayan sayısız projelerin içerisindeyiz ama bu tür sosyal sorumluluklar bizi çok daha fazla mutlu ediyor, motive ediyor. Amacımız bu serginin yüz binlerce kişi tarafından gezilmesi. Ücretsiz olması ayrı bir gurur kaynağı. Çünkü gerçekten bu işin arkasında duran çok ciddi koleksiyonerlerimiz var. Eskiden bu tür sergiler daha çok İstanbul’da başlardı. Belki Ankara’ya giderdi. Eğer birisi sponsor olabiliyorsa İzmir’e geliyordu ve biz de mutlu oluyorduk. Ama bu kadar önemli etkinliklerin artık İzmir’den doğarak sonra Ankara ve İstanbul’a gidecek olması hepimizin aslında başarısıdır. Folkart olarak buna öncülük etmek bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Tüm sanat sevenleri, tüm Atatürk’ü sevenler, Cumhuriyet’i sevenler, herkes buraya davetli. Amacımız rekor kırıp rekor ziyaretçilerle herkesi şahit kılmak” ifadelerinde bulundu. 

Folkart kültür sanat odaklı projelerde öne çıkıyor

Saya Kurumsal İletişim Direktörü Ünal Ersözlü de “Uzun yıllardır Folkart güzel İzmir’de ve Türkiye’de de izleri görülen toplumsal dayanışma projelerinde, kurumsal hayırseverlikte, kültür sanat odaklı kurumsal sosyal sorumluluk projelerinde İzmir’de çok öne çıkan örnek olan bir kurum oldu. Elbette bir marka açısından baktığınızda bu sahici güzellikle dolu çok içten sıcak bir tablo” sözlerine yer verdi.  

“Sergiyi kronolojik sırayla hazırladık”

Sergilenen eserlerin 7 yıllık sürecin sonunda sunulduğunu ifade eden Folkart Galeri Direktörü Fahri Özdemir ise “Sergiyi hazırlarken kronolojik süreçleri izledik. Hazırladığımız kitap aslında Yunanların, İzmir işgaliyle başlayıp Cumhuriyetin ilan edildiği günüyle biten bir kitap. Kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk. Anlatılan hepimizin tarihi” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM