Pazar, Ekim 13, 2024

TÜİK: Bitkisel üretim bir önceki yıla göre artacak

bitkisel üretim verileri tüik

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 yılına ait ‘Bitkisel Üretim 2. Tahmini’ verilerini yayımladı.

Yayımlanan verilere göre, üretim miktarlarının, 2023 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) yüzde 7,7; sebzelerde yüzde 0,3; meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 2,2 oranında artacağı tahmin edildi. Buna göre 2023 yılı üretim miktarlarının yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 75,9 milyon ton; sebzelerde 31,7 milyon ton; meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 27,4 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.


Tahıl ürünlerinin yaklaşık 41,5 milyon ton olacağı tahmin ediliyor

Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7,4 oranında artarak yaklaşık 41,5 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Bir önceki yıla göre, buğday üretiminin yüzde 10,4 oranında artarak 21,8 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 5,9 oranında artarak 9 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 6,2 oranında artarak 290 bin ton, yulaf üretiminin yüzde 12,3 oranında artarak 410 bin ton olacağı öngörüldü.

Yağlı tohumlardan soya üretiminin yüzde 11,3 oranında azalarak 137,5 bin ton, ayçiçeği üretiminin ise yüzde 13,8 azalarak yaklaşık 2,2 milyon ton olacağı öngörüldü.

Şeker pancarı üretiminin yüzde 16,9 oranında artarak 22,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.


Sebze üretiminin 2023 yılında bir önceki yıla göre artacağı öngörülüyor

Sebze ürünleri üretim miktarının 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,3 artarak yaklaşık 31,7 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Sebzeler grubu ürünlerinden domateste yüzde 2,3, kuru soğanda yüzde 10,6, salçalık kapya biberde yüzde 8,3 oranında üretim artışı; karpuzda yüzde 7,6, kavunda yüzde 11,9, hıyarda yüzde 6 oranında üretim azalışı olacağı tahmin edildi.


Zeytinde %54,6 üretim azalışı bekleniyor

Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,2 oranında artarak yaklaşık 27,4 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Meyveler grubunda, bir önceki yıla göre elmada yüzde 2,8, zeytinde yüzde 54,6 üretim azalışı beklenirken; şeftali ve nektarin toplamında yüzde 7,7, kirazda yüzde 15,4, vişnede yüzde 18,8 oranında üretim artışı olacağı öngörüldü.

Turunçgil meyvelerinden mandalinada yüzde 58,1, portakalda yüzde 71,7, limonda yüzde 75 oranında üretim artışı öngörüldü. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 15, Antep fıstığında yüzde 26,4 oranında üretim azalışı; cevizde ise yüzde 18,8 oranında üretim artışı olacağı tahmin edildi. Muz üretiminde yüzde 6,4 oranında azalış olacağı öngörüldü.

KAYNAKTÜİK
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM