Perşembe, Eylül 19, 2024

Otomobilde kampanya yarışı başladı

ENSAR ÇIRAK

Toyota, Ford, Renault gibi markalar 400 bin TL’yi bulan fiyat indirimlerine gittiler


Taşıt kredi hacmindeki düşüşe işaret eden Dursun: “Kredilerde ufak bir esneme, ufak bir yumuşama olması hem emlak sektörünü hem de otomobil sektörünü hareketlendirir”

Kasım ayı birçok üründe olduğu gibi otomobilde de kampanyaları peşi sıra getirdi. Otomobil pazarında yer alan Toyota, Ford, Renault gibi büyük markalar, modellerinde 400 bin TL’yi bulan fiyat indirimlerine giderken, 12 ay yüzde 0 faiz fırsatlarını da müşterilerine sundu. Sektörde geçtiğimiz senelerde durağanlığa ve sıfır araç kıtlığına yol açan uluslararası çip krizinin şimdilik çözümüyle birlikte pazardaki hareketlilik de artmıştı. 2023 yılının ilk 10 ayında satılan otomobil ve hafif ticari araç sayısı geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 64’e yakın artış göstermişti.

“Sıfırcıların kampanya yapması yetmiyor”

Otomobil markalarının sıfır model kampanyalarına dair konuşan İzmir Oto Galericiler Odası Başkanı Zafer Dursun, halihazırda ikinci el piyasasına yansıyan bir hareket olmadığını söyledi. Diğer yandan, sıfır araba galerilerinin kasım ayı sonu ile aralık ayı başı gibi daha büyük kampanyalara hazırlandığını belirten Dursun, taşıt kredilerindeki düşüşe işaret etti. Dursun, “Burada sadece sıfırcıların kampanya yapması yetmiyor.” dedi.

“Kredilerde tıkanıyoruz”

Galericilerin kredi konusunda ciddi sıkıntı yaşadığını kaydeden Dursun, piyasada sıfır araç sorununun artık kalmadığını ama yine de müşterinin krediye erişimde yaşadığı zorluk nedeniyle araç satışının düşük seyrettiğini vurguladı. Dursun, “Kredilerde tıkanıyoruz. Şuan sıfır araba var ve arabaların çoğu ekimden beri zam görmüyor. Gözle görülür bir zam gelmedi, gelmeyecek de. Şu sıralar böyle olması gerekiyor. Ama 1 milyon TL’lik bir araba için 500 bin TL’si hazır olup da kalan 500 bin TL’yi kredi çekmek isteyen müşteri yine engelleniyor. Arabayı alamıyor” şeklinde ifade etti.

“Bir ayda hiç satış yapamayan hesaplar var”

Taşıtta kredi hacmi düştükçe satışların da olumsuz etkilendiğini belirten Dursun, kredilerde bir iyileşme beklediklerini dile getirdi. Haziran ayından bu yana ikinci el satışlarında durumun oto galericiler için oldukça kötü olduğunu vurgulayan Dursun, “Bir ayda hiç satış yapamayan hesaplar var. İşler hiç iyi değil. Sıfıra talep arttıkça, piyasaya sıfır araç girdikçe diğer alt modeller ikinci ele düşüyor. Yani mutlaka ikinci elde de biraz hareket bekliyoruz” diye konuştu. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM