Pazar, Eylül 8, 2024

Sivil toplum örgütleri dayanışmayla güçlenecek

GÜLCİHAN ALTINKAYA

STMG’nin düzenlediği Sivil Sesler Festivali’nde 42 kentten 200’e yakın sivil toplum örgütü bir araya gelecek


Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun desteğiyle Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği (STGM), tarafından düzenlenen Sivil Sesler Festivali’nin tanıtım toplantısı İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nde (İGC) gerçekleştirildi. Festival kapsamında, Türkiye’nin dört bir yanından sivil toplum örgütleri 17-18 Kasım’da İzmir Kültürpark’ta bir araya gelecek. Bu yıl ‘Dayanışma Güçlendirir’ temasıyla iki gün sürecek olan festivalde tüm etkinlikler ücretsiz ve herkese açık olacak. Bu yıl 6’ncısı düzenlenen festivalde 42 kentten 200’e yakın sivil toplum örgütü bir araya gelecek. 

Festivale yoğun başvuru

Festival hakkında bilgi veren STGM İletişim ve Etkinlik Yöneticisi Ezgi Karataş, dernek olarak Ankara’da faaliyetlerine devam ettiklerini söyleyerek, “Önümüzdeki sene 20. yılımızı kutlayacağız ve 20 yıldır Türkiye’de hak temelli çalışan sivil toplum örgütlerinin kapasitesini güçlendirmek için çok çeşitli başlıklarda çalışmalar yürütüyoruz. Çeşitli eğitimler düzenliyoruz ve destekler veriyoruz. Sivil Sesler festivali aslında Türkiye’deki sivil toplum örgütlerinin bir araya gelebildiği en büyük etkinliklerden birisi. İlk festivali 2009’da İstanbul’da yapmıştık. Bu festivali uzun yıllar her sene yapabilmek istedik ama çeşitli nedenlerden buna imkan bulamadığımız oldu. Bu nedenle festivali aralıklı gerçekleştirdik” diye konuştu.

Sivil toplum örgütleri olarak bu dünyanın daha iyi bir yer olmasını istediklerini belirten Karataş, “Bunun için çok çaba sarf ediyoruz. Ama değişim için güçlü olmak gerektiğini de biliyoruz. Çok uğraşmak gerekiyor ve STGM de bunun için çalışıyor. 6 Şubat’ta yaşadığımız o büyük depremlerin ardından sivil toplum örgütlerinde müthiş bir dayanışma vardı. O dayanışma dediğimiz kavramı yeniden hatırlamak için bu sene temamızı ‘Dayanışma Güçlendirir’ olarak belirledik. Festivali daha önce görece küçük mekanlarda yaptık. Bu sene daha geniş kitlelere ulaşabileceğimiz İzmir Kültürparka’ta yapıyoruz. Bu festivale oldukça yoğun bir başvuru aldık” dedi. 

“En büyük festivali İzmir’de gerçekleştireceğiz”

STGM Yönetim Kurulu Üyesi Nazik Işık ise “İlk festivali İstanbul’da yaptık. O zaman yaptığımız festival çok küçük bir yapıydı. O günden bugüne de büyüyerek geldik ve en büyük festivali de bu defa İzmir’de gerçekleştireceğiz. Bu tabi sivil toplumun gücü ve ilerleyişiyle STGM’nin yapmakta olduğu çalışmada kazanmış olduğu güvenle de ilgili. Türkiye’de de farklı olan nokta birçok ülkeye göre, sivil toplumun çok meşakkatli olması. Bunun aşılmasındaki en önemli varlık da destek. Bu desteğin öncesinde de bir araya gelip, birlikte yalnız olmadığımızı hissetmek, bu da yarışma içerisinde yürüyebilmek önemli. Festivalde güçlenme, güçlendirme, birbirimizi güçlendirme açısından STGM’nin varlığı içerisinde özel bir yer tutuyor. Festivalin en güzel yanı, birbirimizde farklı alanlarda olan sivil toplum çalışmalarının tekrar tekrar bir araya gelebilmesi ve birlikte ilerleyebilmemiz oluyor” ifadelerinde bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM