Cuma, Ekim 18, 2024

Panama Kanalı’nı kuraklık vurdu

panama kanalı

Atlas Okyanusu ve Pasifik arasında geçişi sağlayan Panama Kanalı’ndan her ay toplamda 40 milyon ton malzeme taşıyan yaklaşık bin gemi geçiyor; bu da küresel deniz ticaret hacminin yaklaşık yüzde 5’ine denk geliyor. Ancak, bu Atlantik ve Pasifik okyanusları arasındaki kritik bağlantının su seviyeleri, kanalın 143 yıllık tarihindeki en kötü kuraklık nedeniyle tehlikeli düşük seviyelere geriledi.


Yetkililer kanaldaki su arzını artırmaya çalışıyor

Kanalı besleyen Gatún Gölü’nde yetersiz yağışlar nedeniyle getirilen kuraklık kısıtlamaları, bu yıl şimdiye kadar geçiş yapabilecek mal hacmini yaklaşık 15 milyon ton azalttı. Gemi trafiği bu nedenle kanalı kullanabilmek için ek altı gün beklemek zorunda kalıyor. Sorunu çözmek için yetkililer, kanaldaki su arzını artırmak için stratejik seçenekleri araştırıyor.

Bölgedeki liman trafik durumuna bakıldığında, Panama, Nikaragua, Ekvador, Peru, El Salvador ve Jamaika’daki limanlar, bu gecikmelerden en çok etkilenenler arasında; toplam deniz ticaret akışlarının yüzde 10 ila yüzde 25’i etkilenmiş durumda. Ancak kuraklığın etkileri Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’ya kadar uzanıyor. Kuraklık, kanal geçişlerinin önümüzdeki aylarda yarıya inmesine neden olacak, şubat ayında günlük 36’dan 18 gemiye düşecek. Bu durum, ticaret için kanala bağımlı ekonomilerin, daha fazla aksama ve gecikmeye hazırlıklı olmaları konusunda uyarı anlamını taşıyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM