Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Cumhuriyet’in öncü kadınlarına özel sergi

cumhuriyet kadınları sergisi

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 89. yıldönümünde İzmir Ticaret Odası (İZTO) Sergi Salonu’nda düzenlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi Arşivi Hanri Benazus Özel Koleksiyonu’ndan ‘Cumhuriyet Kazanımları Öncü Kadınlar Fotoğraf Sergisi’ açılışı gerçekleştirildi.

Serginin açılışında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Atatürk fotoğrafları derleyicisi ve yazar Hanri Benazus, 5 Aralık Kadın Hakları Günü’ne özel olarak hazırladığı seçkiyle Cumhuriyet tarihinin öncü kadınlarını ziyaretçiler ile buluşturuyor. Sergi, 5-9 Aralık tarihleri arasında İZTO’da ziyaretçilerini bekliyor olacak. 150’ye yakın fotoğrafın bulunduğu sergide, geçmişten bugüne Türkiye Cumhuriyeti’nin alanında öncü kadınları yer alıyor” dedi.


iztoda sergi

İzmir, kadın haklarında öncü

Özgener, 5 Aralık 1934 yılında Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınlara ilk kez oy kullanma ve aday olma hakkı tanındığını hatırlatarak, “Türk kadınları, Fransa ve İtalya’dan 11 yıl, Romanya’dan 12 yıl, Bulgaristan’dan 13 yıl, Belçika’dan 14 yıl, İsviçre’den 36 yıl önce seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Hiç şüphesiz bu önemli kararın yolunu açan, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonu ve devrimleriydi. Ege Bölgesi ve İzmir her konuda olduğu gibi bu konuda da öncü oldu. Türkiye’de kadınlar siyasal haklarını ilk kez 1930 yılında yapılan belediye seçimlerinde kullandı. Kadınlar, ilk defa İzmir ve İstanbul’un belediye meclislerine girmeye başladı” diye konuştu.


Koleksiyonda 20 bin Atatürk fotoğrafı var

Mustafa Kemal Atatürk hakkında yazdığı kitaplar ve binlerce fotoğraftan oluşan Atatürk fotoğrafları koleksiyonuyla tanınan Hanri Benazus, “Koleksiyonumda 20 bin Atatürk fotoğrafı var. Bunlar tamamen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlanmış fotoğraflar. Yakın zamanda Denizli’de bir müze açtık. Aydın merkezde ve Efeler’de bir müzemiz var. Kıbrıs’ta bir müze de açtık. Bunları hiçbir yerden gelir talep etmeden yaptık. 94 yaşındayım. Atatürk’le beraber olup hayatta kalan son kişiyim” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM