Pazar, Eylül 22, 2024

ABD ekonomisinde belirsizlik sürüyor

Fed, federal fonlama faizini %5,25-5,50 bandında sabit tuttu


ABD Merkez Bankası (Fed), federal fonlama faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Fed’in faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, “Sıkı finansal şartlar ve kredi şartlarının ekonomik aktivite, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı yaratması büyük olasılık, ancak etkinin büyüklüğü belirsiz olmaya devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.


“Daha da sıkılaştırmaya hazırız”

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ise Fed’in para politikası sıkılaşmasını muhtemelen tamamladığını ancak ihtiyaç olması halinde daha da sıkılaştırmaya hazır olduklarını dile getirdi. Enflasyonun en yüksek seviyelerinden gerilediğini ve bunun işsizlikte önemli bir artış yaşanmadan gerçekleştiğini belirten Powell, ancak enflasyonun hala çok yüksek olduğunu, düşürülmesi konusunda devam eden sürecin garanti olmadığını ve ileriye dönük seyrin de belirsizlik içerdiğini vurguladı. Powell,  enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefe doğru ilerlediğine dair güven oluşturmak için daha fazla kanıt gerektiğini belirtti.


“Yüzde 2 hedefi garanti değil”

Ülkesindeki çekirdek enflasyonun kasımda yüzde 4 olarak açıklandığı ve bunun yüzde 2’ye düşürülmesinin zaman alacağını söyleyen Powell, “Ekonomi pandemiden bu yana tahminleri birçok yönden şaşırttı ve yüzde 2’lik enflasyon hedefimize doğru devam eden ilerleme garanti değil. İhtiyaç olması halinde politikayı daha da sıkılaştırmaya hazırız” dedi. ABD ekonomisinin bu yılki dayanıklılığına rağmen resesyon yaşanma ihtimalinin her zaman olduğuna dikkat çeken Powell, “Ekonominin şu anda resesyonda olduğunu düşünmek için çok az temel var. Gelecek yıl resesyon yaşanma ihtimalinin her zaman olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.


2023 GSYH beklentisi %2,6’ya yükseldi

Öte yandan, Federal Açık Piyasa Komitesi üyelerinin 2023 yılı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme beklentisi, 2023 için yüzde 2,1’den yüzde 2,6’ya yükselirken, 2024 için yüzde 1,5’ten yüzde 1,4’e geriledi. 2025 yılı GSYH beklentisi yüzde 1,8’de kalırken 2026 için yüzde 1,8’den yüzde 1,9’a yükseldi. Uzun dönem büyüme beklentisi ise yüzde 1,8’de kaldı.


Altın yükseldi

Fed kararı öncesinde bin 982 dolar civarında seyreden ons altın, karar sonrasında 2 bin doları aşarak 2 bin 39 doları gördü. Gram altın fiyatları da bin 900 TL’yi aştı. Günlük yükselişin yüzde 3’ü aştığı ons gümüş ise 23,57 dolar seviyesini gördü.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM