Cumartesi, Temmuz 27, 2024

STA’yla elektrikli araç ihracatında 615 milyon $ zararın önüne geçildi

Ömer Bolat

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Komitesi’nin elektrikli araçların menşe kurallarına ilişkin geçiş süreci uzatma kararı aldığını açıkladı. Bolat, “Türkiye-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşmasında (STA) yer alan elektrikli akümülatörler ve elektrikli vasıtalara ilişkin menşe kurallarının 31 Aralık 2026 tarihine kadar esnek şekilde uygulanmaya devam edilmesine ilişkin bir karar aldık. 

Karar sayesinde, esnek menşe kuralları devam ettirilerek, ihracatçıların bir süre daha anılan ürünler için STA’daki tercihli rejimden faydalanmaya devam etmesi sağlanmış ve yüzde 10’luk bir gümrük vergisine tabi olmaları önlendi. Bu sayede, Birleşik Krallık’a elektrikli araç ihracatımızda yaklaşık 615 milyon dolar tutarında bir zararın önüne geçildi” diye konuştu.


“Kararla, esnek menşe kuralları 2027’ye kadar uzatıldı”

STA’nın Menşe Protokolü’nde elektrikli akümülatörler ve elektrikli vasıtalara ilişkin esnek menşe kurallarının 2024 yılına kadar uygulanması söz konusu olduğunu aktaran Bolat, “21 Aralık 2023 tarihinde alınan karar ile bu süre 2027 yılına kadar uzatıldı. STA’daki esnek menşe kurallarının uzatılmasının ülkemiz ve Birleşik Krallık’ın lehine olduğu hususunu, Birleşik Krallık’taki muhatabım, İş ve Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kemi Badenoch ile temmuz ayında yaptığım görüşmede gündeme getirmiş ve konunun öneminin altını çizdim. 

Aynı zamanda konuyu, Avrupa Komisyonu Ticaretten Sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ile ekim ayında Brüksel’de yaptığımız görüşmede ele almış ve Türkiye-AB Gümrük Birliği çerçevesinde bu hususun değer zincirlerinin akışı için çok önemli olduğunu hatırlattım. Tüm bu yoğun çabalarımız sonucu imzalanan kararı 1 Ocak 2024 tarihinde uygulamaya koymayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bolat, “Bu süre zarfında belli firmaların da yatırımlarının sonuçlandırılmasına zaman kazandırılmış, 2027 yılına gelindiğinde, katı menşe kurallarına geçilse dahi yatırımlarla elde edilecek kazanımlarımızla yeni uygulamaya hazırlıklı olunması sağlandı. Ayrıca, önümüzdeki dönemde, TOGG ihracatımız için de bu Karar’ın önemli olduğunu düşünmekteyim. Bu konuda iddialı olmaya devam edeceğiz. Bütün bunlar küresel ölçekte elektrikli araçlar ihracatımız konusunda önde olmamızı sağlayacak” sözlerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM